Podívejme se podrobněji na některé z velkých vynálezů, které zjednodušily každodenní život moderních žen.

Elektrický vysavač

První roky dvacátého století

Za vynález přístroje, bez kterého se ženy opravdu neobejdou, bychom měli poděkovat Hubertu Cecilu Boothovi, konstruktérovi mostů. Hubert Cecil Booth se zděsil, když spatřil oblaka prachu, vznikající při čištění železničního vagonu v londýnské stanici St. Pancras Station stlačeným vzduchem. Touto metodou se špína pouze dočasně přemístila z jednoho místa na druhé a prach se usadil na původním místě. Namísto snahy prach odfouknout se Booth zaměřil na jeho vysátí do uzavřené nádoby. Prototyp přístroje byl dokončen a 25. února 1902 vznikla firma Vakuum Cleaner Company. Boothovy stroje byly původně využívány výhradně jeho firmou při poskytování úklidových služeb. Elektřina nebyla v této době v domácnostech příliš rozšířená, proto Boothovi zaměstnanci obvykle přistavili před dům zákazníka vozík s vakuovou pumpou a dostatečně dlouhou hadicí, aby dosáhla do všech částí domu. Obsluha hadici prostrčila oknem do domu a vysávání mohlo začít. Hluk čerpadla na ulici však často plašil kolemjdoucí koně, což vedlo k řadě soudních sporů. K potvrzení Boothova práva na provozování tohoto stroje v ulicích bylo zapotřebí rozhodnutí Nejvyššího soudce. První přenosný vysavač byl představen v San Franciscu firmou Chapman & Skinner v roce 1905, čímž se vysávání v domácnostech stalo jednodušší a efektivnější.

Moderní podprsenka

„-náctá“ léta dvacátého století

Až do vynálezu podprsenky funkci tohoto intimního kousku prádla nahrazovaly výhradně těsně zavázané korzety. Podprsenka přinesla zcela nový přístup k dámskému spodnímu prádlu. V jejím případě se skutečně jednalo o součást intimního prádla. Mary Phelps Jacobová, vynálezkyně podprsenky, spustila lavinu. Rychle se objevovaly další inovace, protože pro ženy byla nová volnost pohybu velmi osvobozující. Dnešní podprsenka je zároveň praktickým i módním prvkem šatníku.

Vysoušeč vlasů

Dvacátá léta dvacátého století

Prvním vysoušečem vlasů byl vlastně vysavač... Na přelomu století si ženy vysoušely vlasy hadicí, připojenou k výfukovému otvoru vysavače. Přední stranou vysavač vzduch nasával, zadní stranou ho opět vyfukoval. Hadici bylo přitom možné připojit na oba konce. Na počátku dvacátých let se na trhu objevil první elektrický vysoušeč vlasů, který však byl tak velký a těžký, že se musel držet oběma rukama. Navíc docházelo k jeho častému přehřívání. Od té doby byly zaregistrovány tisíce patentů na různé konstrukce vysoušečů vlasů, ale ve většině případů se však jednalo pouze o změny vnějšího vzhledu, aby byl pro uživatele esteticky co nejpřitažlivější. Kromě doplnění některých bezpečnostních a dalších prvků se vnitřek vysoušeče vlasů v průběhu let příliš neměnil. Jak by bez něj mohla dnešní moderní žena, která chce mít vlasy dokonale upravené během několika minut, vůbec žít?

První jednorázová plenka

Padesátá léta dvacátého století

První jednorázová plenka Marion Donovanová, frustrovaná bezpočtem nevděčných a opakovaných výměn zašpiněných textilních plenek svého dítěte, se rozhodla vytvořit potah na plenku, který by udržoval zadeček dítěte v suchu. Usedla k šicímu stroji a po několika pokusech vyrobila ze sprchového závěsu kryt na plenku, odolný vodě. Patent na toto řešení získala v roce 1951. Díky ní se mohou moderní ženy zbavit frustrace z výměny plenek společně se znečištěnými jednorázovými plenkami.

GPS

Konec sedmdesátých let dvacátého století

Odjakživa se lidé snažili přijít na spolehlivý způsob, jak zjistit, kde se právě nacházejí, jak se co nejlépe dostat do cíle cesty a bezpečně se vrátit zpět. To platí zejména pro nás ženy, protože ne vždy máme kolem sebe muže, aby nám s mapou pomohli. A jak dostat manžela nebo přítele do kabelky? Naštěstí již máme k dispozici potřebného pomocníka. Je praktický a především malý, a co je ještě důležitější – pokud se ztratíme, nikdy se na nás nezlobí! Systém označovaný GPS (Global Positioning System) byl navržen americkým ministerstvem obrany, které ho také provozuje. Původně byl znám jako Navstar Global Positioning System a byl použit v Pentagonu v roce 1973, kdy americká armáda hledala satelitní systém, který by byl imunní vůči chybám. V roce 1978 byl na oběžnou dráhu vynesen první funkční satelit systému GPS. V polovině devadesátých let byl již systém díky 24 satelitům plně funkční.

Gelové kapsle Ariel

2010

Ariel představuje svou nejnovější inovaci – gelové kapsle. Vynález 21. století pro ženu 21. století. Přestože praní je důležitá a komplikovaná činnost, proč bychom ji neměly zvládnout co nejjednodušeji? S gelovými kapslemi Ariel stačí jediný malý pohyb. Vhodit jednu kapsli, obsahující přesnou dávku pracího prostředku, do pračky a počkat na perfektní výsledek. Každá kapsle obsahuje prací prostředek, který je 2× koncentrovanější při odstraňování skvrn než jakýkoliv jiný tekutý prací prostředek Ariel. To znamená perfektní výsledek.