Zní to skoro jako sci-fi. Podle nedávno ukončeného dlouhodobého výzkumu, provedeného na 12 tisíci obyvatelích jednoho městečka v Massachusets, není rozvod pouze soukromá katastrofa. Může také ohrozit manželství přátel a známých rozvádějícího se páru. Dokonce i když vám kamarádka pouze vypráví o rozvodu někoho ze svého okolí, o třetinu tím stoupne pravděpodobnost, že se rozvedete i vy. "Mluvíme tu o skutečné nákaze. Je to jako chřipka," říká profesor James H. Fowler. "Chytnete virus a můžete ho předat někomu dalšímu. To platí o nemocech stejně jako o sociálních návycích."

Jak je to možné?

Slovo "nákaza" je zde samozřejmě použito s velkou nadsázkou. Jde o to, že kopírujeme vzorce chování, které vidíme ve svém okolí. Platí to nejen o rozvodech, ale také o svatbách nebo plození dětí. "Během jediného roku se vdaly tři mé nejlepší kamarádky. Kamkoli jsme s přítelem přišli, neustále jsme slýchali: a kdy se konečně vezmete i vy? Dopadlo to tak, že do roka jsme také měli svatbu. A za další dva roky jsme se já a mé kamarádky potkávaly zase v porodnici," vzpomíná třiatřicetiletá Kamila.

Pokud neustále slýcháte o tom, že kamarád X a kamarádka Y se rozvádějí, může to fungovat jako jakási omluvenka pro úvahy, které pro vás dosud byly nemyslitelné: "A co kdyby se to stalo i nám?" Přihlížíme-li rozchodu dvou lidí, kterým to podle našeho názoru skvěle klapalo, snadno můžeme začít pochybovat o svém vlastním vztahu.

Podle sociální pracovnice Iriny Firstein prý záleží také na tom, jak lidé okolo nás svůj rozvod zvládají. "Pokud se nám zdá, že to nesou celkem dobře a brzy si najdou jiného partnera, může nás to svádět k tomu, že začneme o rozvodu uvažovat také," vysvětluje.

KAFE.cz zjistilo

Úplně nejhorším příkladem jsou prý celebrity, které v médiích bezprostředně po rozchodu vypadají, jako by jejich život byl opět dokonale šťastný, a okamžitě se objeví s novým atraktivním protějškem po boku.

A jak se proti nákaze bránit?

Zjištění vědců, kteří provedli výzkum v Massachusetts, nejsou v tomto směru nijak překvapivá. Nejlepším “očkováním” proti rozvodové nákaze jsou podle nich děti. Páry, které si pořídily potomky, podléhaly příkladu okolí o polovinu méně než ty bezdětné.