„K českým spotřebitelům bohužel často přichází pouhý zlomek kávového bohatství,“ říká Martin Bašus, ředitel Original Coffee.

Kolik kávy znáš, tolikrát jsi člověkem

„Proto jsme pro kávové nadšence zavedli nový obchod včetně internetového (www.originalcoffee.cz), kde lze kávu ze všech možných destinací koupit, ochutnat a zároveň se inspirovat k její domácí přípravě. Tento chutný nápoj nemusí být nutně spojen s profesionálními přístroji, a proto zákazníkům radíme jak ho připravit v džezvě, french press či drip baru.“

Pokud si oblíbíme džezvu, necháme v ní nejprve zkaramelizovat jednu lžičku třtinového cukru s trochou vody, přisypeme odměrku kávy, zalejeme studenou vodou, promícháme a necháme pomalu ohřívat. Jakmile začne pěnit, na chvilku odstavíme a tento proces opakujeme třikrát. Pak už jen hotový nápoj nalejeme do šálků.

Máme-li po ruce konvici na french press, vložíme do ní namletou kávu v poměru odpovídajícím množství vody, zalejeme ji vodou o teplotě 95 až 98 °C (nikoli vařící), zamícháme a počkáme, až si káva sedne na dno. Po třech minutách stlačíme píst a hotový nápoj hned přelejeme do hrnků či jiné nádoby.

K tzv. drip baru potřebujeme nádobku kónického tvaru s otvory ve spodní části. Do ní vložíme papírový filtr a propláchneme ho nejprve horkou vodou, aby se ztratila jeho pachuť. Pod nádobku postavíme konvici. Teprve pak nasypeme kávu, zalejeme malým množstvím horké vody, počkáme 30 sekund a vodu pomalu doléváme krouživými pohyby.

Extrakce by měla trvat asi tři minuty. Kromě těchto postupů se u nás také začíná objevovat tzv. aeropress – zařízení fungující na bázi stlačení pístu.