I proto je tlustých a obézních lidí v Česku stále víc. Ale není to jen v rohlíku…

Češi patří k nejotylejším národům Evropy. Dokonce se už chystala tzv. hranolková daň, která se měla dotýkat přeslazených, tučných a nezdravých potravin.

Nový ministr zemědělství Petr Bendl ji ale zamítá: poškodila by české zemědělce. Pravda je, že v Dánsku a Maďarsku podobné daně existují.

Začarovaný kruh

Přebytečné kilogramy trápí každého třetího Čecha, každý pátý je už obézní! Čím to? Hlavní problém spočívá v nepoměru mezi přijímanou a vydávanou energií, v životním stylu a kopírování špatných návyků. Částečně má vliv genetická dispozice.

„Češi si sebe neváží a tím pádem se o sebe moc nestarají. Také proto konzumují vše, co jim přijde pod ruku, tedy i ty nejhorší potraviny,“ naznačuje část problému odborník na výživu Ing. Petr Havlíček.

Víc obézních než hladovějících

  • Mezi vysokoškoláky u nás trpí obezitou 12 % mužů a 9 % žen, mezi středoškoláky 26 % mužů a 24 % žen. „Tři čtvrtiny mužů nevnímají nadváhu jako problém, čtvrtina nevidí problém ani v obezitě,“ říká MUDr. Martin Matoušek z VFN Praha.
  • Za vlády Miloše Zemana vznikl návrh na zvýšení počtu hodin tělesné výchovy ve školách, na navýšení financí na sportoviště, veřejná hřiště… Nerealizoval se.
  • S Afrikou si většina spojí podvyživené lidi, v jistých sférách je však opak pravdou. V lépe situovaných rodinách se lidé přecpávají sladkostmi, chipsy, popíjejí kolu a tloustnou!
  • Na světě je obézních víc než hladovějících. V roce 2010 bylo na světě 1,5 miliardy obézních – podvýživou trpělo 925 milionů osob! A nepoměr roste.