V České republice už dávno neplatí, že golf je synonymem sportu pro bohaté. Dokazuje to nárůst počtu golfistů, jenž je v posledním roce podpořen akcí „Hraj golf – změň život“ (více na www.hrajgolfzmenzivot.cz).

Díky této akci zaštítěné Českou golfovou asociací dostali šanci noví golfisté, kteří tak mohou jednodušeji a hlavně levněji získat hráčské oprávnění a začít prohlubovat své hráčské znalosti na vybraných golfových hřištích. Cílem ČGF je do roku 2013 navýšit počet golfistů a golfistek na 100 tisíc, aktuální počet je něco přes 50 tisíc hráčů. Bohužel nárůst golfistů je pomalejší než se očekávalo, zatímco na konci roku 2009 přibylo 5 400 golfistů, za rok 2010 jich bylo pouze 3 750.

Co se týká hřišť, tak pro nové i zkušené golfisty již dávno nejsou v nabídce pouze předražená golfová hřiště, ale jsou jim k dispozici kvalitní hřiště nabízející hru za rozumný hrací poplatek, za který si hráči hru opravdu užijí. Dobrou zprávou je, že každý rok se otevírají nová golfová hřiště a tím roste i jejich konkurence, což vede k tlaku na snižování hráčského poplatku. V současné době je v ČR cca 80 znormovaných golfových hřišť a každý rok se otevírají nové, přičemž ještě před pěti lety jich bylo kolem 60.

Rovněž se blýská na dobré časy i s rostoucí nabídkou golfového vybavení. Ještě před několika lety nebylo možné si na českém trhu pořídit golfové vybavení za rozumnou cenu a začínající hráči tak byli nuceni zaplatit vysoké částky hned na začátku. V dnešní době existuje mnoho kamenných obchodů a rovněž e-shopů nabízející širokou škálu golfového vybavení za optimální ceny. Jedním z příkladů je www.golflevne.cz nabízející golfové vybavení, které svou funkčností uspokojí potřeby jakéhokoliv golfového hráče. Golfové vybavení zde pořídíte již za necelých 5 000 Kč – cena zahrnuje: golfový set, rukavičku, míčky, boty, týčka, pravidla.

Golf v číslech

Země Počet golfistů
(v tisících)
Počeť hřišť

Počet obyvatel
(v milionech)

ČR 50 80 10
Rusko 17 17 142
Rakousko 105 150 8
Švédsko 500 450 9
Skotsko 250 600 5
Portugalsko 14 80 10