Druhé největší město nejjižnější oblasti Španělska Andalusie toho však nabízí mnohem víc. Z památek například slavnou Catedral de la Encarnación, které místní říkají spíš La Manquita (jednoruká), protože její druhá věž nebyla pro nedostatek peněz nikdy dokončena.

Milovníci umění si užijí v rodném domě Pabla Picassa i jeho muzeu. Není to ale jediný slavný rodák: stejně populární je tu herec Antonio Banderas.

V hospůdce Pimpí jsme jeho jméno napsané na sudu našli na čestném místě a pod jeho ochranou jsme ochutnali typické španělské tapas – báječné maličkosti k vínu nebo pivu, kterých nakonec vždycky sníte mnohem víc, než byste měli. Malaga je vyhlášený cíl gurmánů nejen díky svým vínům, rozinkám a rybám.

Jídlo tady prostě patří k radostem života. Ochutnat, v tónech flamenka i hučení vln uslyšet, uvidět a hlavně zažít si Andalusii stojí za to kdykoli. V jarních měsících do 31. května je to už třetí rok možné s dotací španělského státu.

Lidé starší 55 let žijící trvale v ČR mají příležitost cestovat do Španělska v rámci programu Europe Senior Tourism a navštívit kromě Malagy v Andalusii také ostrov Mallorku či Benidorm ve Valencijské autonomní oblasti.

Program Europe Senior Tourism nabízí kompletní balíček služeb včetně zpáteční letecké dopravy, transferů, pobytu ve čtyřhvězdičkovém hotelu, polopenze včetně nápojů (voda a víno), animačních programů, delegáta v jazyce dané skupiny (v našem případě českého), zdravotní péče a pojištění.

Maximální cena základního balíčku činí 440 eur (asi 11 000 Kč). „Program, který je výhodný jak pro seniory, tak pro turistický sektor a jeho zaměstnance, budeme dál rozšiřovat. Chceme do něj zapojit další španělské autonomní oblasti a obohatit ho například o návštěvy lázní, rozšířit kulturní nabídku, přidat i přírodní zajímavosti.

Náš cíl je vytvořit síť Evropské seniorské turistiky: Senior Erasmus. Představujeme si, že v roce 2020 bude v příjemném jarním počasí cestovat po hlavních turistických atrakcích Evropy pět milionů seniorů,“ říká Antonio Martí, zástupce regionu Andalusie.