Mohlo by vás také zajímat: Velký jarní detox aneb plán krok za krokem nebo Štíhlejší díky chilli? Jde to!

Jarní únava každý rok trápí miliony obyvatel horní části severní polokoule. Tedy míst, kde se zjara hodně mění počasí, klesá a zase stoupá tlak a hlavně oproti zimním měsícům přibývá slunečního svitu a prodlužují se dny.

  • Na každého působí příchod jara jinak, ale s některými projevy jarní únavy se setkal už úplně každý.

Jedná se většinou o skleslost, bolesti hlavy, kloubů, nechuť cokoliv dělat, ospalost, podrážděnost, nezájem o sex a další. Nemusíte se ale bát, podle studií provedených americkými vědci dojde ke zlepšení, jakmile se teploty ustálí. Sluneční paprsky nám dodají novou energii a elán.

Jarní únava: Co se děje v našem těle?

Hlava

Bolesti hlavy se na jaře objevují častěji než jindy. Souvisí to se změnami biorytmů, ale i s proměnlivým počasím a v neposlední řadě i s přechodem na letní čas.

Pomoc: Dbejte o dostatečný přísun tekutin, pohybujte se co nejvíc na čerstvém vzduchu a hodně odpočívejte. Místo léků sáhněte po bylinkách.

Svaly

Jsou zatuhlé a bolestivé. Na sportování nemáme ani pomyšlení a když už se odhodláme, stojí nás to spoustu energie.

Pomoc: Zajděte si na aromaterapeutickou masáž. Svaly se krásně uvolní a vám bude hned o mnoho lépe. Pokud trpíte na křeče, zkuste užívat magnézium z lékárny.

Nálady

Skleslost, podrážděnost, ale i apatie a nechuť cokoliv dělat. To jsou bohužel další z příznaků jarní únavy. Dejte ale pozor, aby tento vcelku běžný jev nepřerostl v chronickou depresi. Pokud u vás zmiňovaný stav přetrvává déle než dva měsíce, navštivte lékaře.

Pomoc: Zahrňte sami sebe přesně tím, po čem toužíte. Obklopujte se přáteli, vyrazte ještě před příchodem jara na hory, choďte do přírody, čtěte, relaxujte, sportujte a smějte se.

Kosti a klouby

Po dlouhé zimě naše kosti doslova prahnou po přísunu sluníčka. To je totiž pro organismus jedinečným zdrojem vitaminu D, který je důležitý pro správnou tvorbu kostí i zubů.

Pomoc: Prohřejte ztuhlé tělo v sauně. Mimo to, že se po tomto finském rituálu budete cítit jako znovuzrozená, při pravidelných návštěvách zapracujete i na své imunitě.

Sex

I když v předjaří po sexu moc neprahneme, postupně se to mění. Víte, že muži jsou kvůli zvýšené tvorbě testosteronu nejplodnější právě zjara? Jejich sperma má také mnohem vyšší kvalitu, což vědci zdůvodňují právě předcházející sexuální zdrženlivostí.

Pomoc: Příliš sex nezanedbávejte a naplánujte si s partnerem hezký večer s lahví dobrého vína, který později přejde třeba právě v noc plnou něžností. A víte o tom, že milování dokáže stejně jako sport spustit produkci hormonů dobré nálady? Je to tak! Studie dokázaly, že lidé, kteří se pravidelně věnují erotickým hrátkám, jsou veselejší, lépe snáší stres a jsou dokonce i zdravější.