Tip 1: Respektujte svůj typ pleti

Odborníci se shodují na tom, že základem pro dokonalou pleť je dobře znát její typ a s ohledem na něj volit veškerou kosmetiku. Abyste si byla jistá, nechte si jej určit u dermatologa, nebo na specializovaných místech. Nezapomeňte, že s věkem se pleť může změnit, a tak to neznamená, že pokud jste ji v mládí měla mastnou, nebude po čtyřicítce suchá. Pokud zvolíte špatnou péči, pleť se vám za to neodvděčí – naopak.

Tip 2: Dobré odlíčení je základ

Další rada expertů zní – základem pro krásnou pleť je kvalitní odlíčení. Nechoďte spát v make-upu, ani s nánosem řasenky na očích. Před spaním pleť důkladně vyčistěte, ale pozor – opět odličovačem, který je vhodný pro váš typ pleti! Na závěr použijte kvalitní tonikum na dočistění.

Tip 3: Pleť potřebuje hydrataci

Pleť potřebuje hydrataci, a o to více, je-li suchá, nebo dehydrovaná. Ovšem je chybou se domnívat, že normální či smíšená pleť nepotřebuje dodat hydratační látky. Zatímco na suchou pleť je velmi dobrým pomocníkem glycerin, na normální a smíšenou oceníte zase kyselinu hyaluronovou. Na mastnou pleť volte přípravky na vodní bázi. Mějte vždy na paměti, že hydrataci nepotřebuje jen obličej, ale pokožka celého těla.

Tip 4: Zapomeňte na alkohol a cigarety

Sklenička vína denně vám rozhodně neublíží, ale nic se nesmí přehánět. Alkohol totiž pleť vysušuje a jejímu zdravému vzhledu neprospívá. Kouření má negativních vlivů snad ještě více. Díky tomu, že při něm špulíte ústa, dělají se vám kolem rtů vrásky. Navíc volné radikály z kouře porušují strukturu pokožky, oslabují ji, a také vedou k tvorbě nežádoucích vrásek.

Tip 5: Používejte krémy s ochranným faktorem

To, že sluneční záření způsobuje vrásky, nebo dokonce rakovinu kůže, je všeobecně známá věc. Odborníci proto nedoporučují opalování, i když není pochyb o tom, že snědá pleť vypadá dobře, naopak jejich rada zní – chraňte se alespoň ochranným faktorem 30, a to i při denním chození na slunci. Vždy také noste sluneční brýle – ochráníte tak oči před vznikem vrásek.

Tip 6: Používejte kosmetiku s antioxidanty

Antioxidanty jsou velmi prospěšné jak ve stravě, tak v kosmetice. Pohlcují totiž volné radikály a pleť chrání před známkami stárnutí. Vybírejte proto produkty např. s obsahem vitaminu C, nebo výtažků ze zeleného čaje.

Tip 7: Pořiďte si kvalitní sérum

Možná si říkáte, že sérum je zcela zbytečné, když používáte kvalitní krémy. To ovšem není tak docela pravda. Séra jsou totiž mnohem silnější, obsahují vyšší koncentrace účinných látek, které intenzivně obnovují pokožku a pronikají do hloubky. Sérum by proto mělo patřit do vaší základní péče o pleť.