Mohlo by vás také zajímat: Na kole z Libice do Nymburka

Na jaře nám počasí přeje, a proto to využijte ke sportování a relaxování s celou rodinou. O víkendu můžete vyjet na kole na výlet, vytáhnout děti od počítače a manžela z gauče. Jízda na kole má pozitivní vliv na váš kardiovaskulární systém i postavu. Nebo si chcete zlepšit kondičku a jezdit do práce na kole? Žádný problém…ve většině měst už existují značené a bezpečné cyklostezky. Důležité ale je vybrat vyhovující kolo a dbát hlavně na bezpečnost.

Desatero pro správný výběr kola

1. Kde budu jezdit?

Před koupí kola se rozhodně zamyslete nad tím, jestli budete jezdit denně do práce po asfaltu, nebo jej budete používat jen na výlety. Máte na výběr mezi silničním kolem nebo horským kolem. Chcete jej používat na oba případy? Pak bude vhodnou volbou kolo trekkingové.

2. Jak veliké si mám pořídit kolo?

Vždycky zohledňujte své tělesné proporce a poraďte se s prodejcem, jaký rám by se hodil pro vysokou či malou postavu, jak vzdálená mají být řidítka od sedla a poptejte se i na materiál. Na kole se musíte cítit pohodlně, jinak by vás brzy omrzelo.

3. Pro sebe nebo pro dítě?

Nezapomeňte zohlednit i věk. Děti potřebují rozhodně jiné kolo než dospělí, a proto se rozhodně nevyplatí kupovat kolo s tím, že do něj dítě doroste.

4. Chci tlumit nárazy terénu?

Podle toho, na jaký povrch budete kolo používat, vybírejte i pevnou nebo odpruženou vidlici. Když vyberete tu odpruženou, usnadní vám ovládání kola na terénních nerovnostech a také šetří samotné kolo.

5. A co pedály?

Vybírejte takové, aby se vám pohodlně šlapalo. Existují nášlapné pedály, klasické s obdélníkovým rámečkem nebo kombinace obou.

6. Jaké brzdy jsou nejbezpečnější?

Brzdy jsou důležitou výbavou pro každého cyklistu, mohou nám v některých případech pomoci od zranění. Existuje jich hned několik. Lankové čelisťové brzy na silničních kolech, na horských se objevují kotoučové brzdy a trekkingová a krosová kola mají buď kotoučové brzdy, V-brzdy, nebo brzdy bubnové.

7. Jak je to s přehazovačkou?

Změna převodů nám ulehčuje jízdu po rovince, do kopce i z kopce. Můžete je mít vpředu nebo vzadu. Většinou ovládání přehazovaček najdete na řidítkách.

8. Můžu sedět pohodlně?

Výběr sedla nepodceňujte. Jestli na kole budete trávit více času, je potřeba zajistit si pohodlí. V opačném případě by vás po chvíli ježdění mohl bolet zadek. Vždy si sedlo v obchodě odzkoušejte a dejte na doporučení.

9. Jak se obléknout?

Ačkoli by se vám to na první pohled mohlo zdát jako zbytečná investice, určitě nezapomínejte na vhodné oblečení. Téměř nezbytností je funkční prádlo (to navíc můžete použít i v zimě na horách) a helma, která je do 18 let vyžadována zákonem.

10. A za kolik?

Poslední a nejspíše nejdůležitější rada. Při výběru kola také sledujte jeho cenu a zkuste ji porovnat i ve více obchodech. Nekupujte zbytečně drahé a extrémně vybavené kolo, když víte, že na něm vyjedete dvakrát za sezonu. Dobré kolo seženete již cca od 4 500 Kč.