Nejprve se zde přihlásila na tancování, po půl roce ji to ale přestalo bavit a později vyzkoušela kroužek mažoretek. U obojího ale cítila, že to není to, co hledá. „Kroužek navštěvovaly většinou mladé dívky, proto mě to také moc nebavilo,“ doplňuje Janička.

Změna v jejím životě nastala, až když přijel do dětského domova na besedu triatlonista Tomáš Slavata, aby dětem převyprávěl svůj životní příběh. Také Tomáš pochází z problémové rodiny a jeho velkou motivací, proč život nevzdat, se stal sport, jenž naprosto ovlivnil celý jeho život. Beseda předcházela triatlonové soutěži, kterou Tomáš Slavata ve spolupráci s Nadačním fondem Albert pořádal.

„To, že mě tety na tuto soutěž přihlásily, jsem se dozvěděla až později. Hrozně jsem se bála, že to nezvládnu, že skončím jako poslední a v horším případě že závod vůbec nedokončím,“ vzpomíná Janička. Závod se nezadržitelně blížil a ona měla čím dál tím větší trému. Měla pocit, že na kole toho najezdila málo a myslela si, že cyklistickou trať ani neujede. V den startu z ní ale tréma opadla. Do závodu dala úplně všechno a regionální kolo vyhrála. „Měla jsem ohromnou radost, vůbec jsem nemohla uvěřit tomu, že jsem vyhrála bicykl. Radovala jsem se i z postoupení do celostátního kola Triatlon Tour, které se mělo konat v Praze,“ vzpomíná na svůj první úspěch.



Na závody v Praze už se poctivě připravovala, aby tu podala co nejlepší výkon. Příprava se nakonec vyplatila, i když začátek závodu tomu moc neodpovídal. „Vystartovala jsem skoro jako poslední, ale průběžně jsem se dostávala do popředí. V druhé cyklistické části jsem hodně dětí předjela a dostala jsem se těsně na druhou pozici. V běžecké části jsem dokonce dokázala předběhnout poslední soupeřku, která byla přede mnou. Do cíle jsem doběhla zlomená, ale šťastná. Pak jsem se dozvěděla, že jsem vyhrála cyklistický zájezd do Itálie. To bylo prostě fantastický.“

Cyklistické soustředění u jezera Lago di Garda, kde mladí sportovci každý den běhali, plavali a jezdili na kole, si moc užila. Pro Janičku byl tento zájezd první cestou do zahraničí. Do Chebu se vrátila opálená a ve skvělé náladě. „Tento úspěch i zážitek ovlivnily můj výběr zájmového kroužku. Hned po prázdninách jsem se přihlásila do cyklistického oddílu TJ Olympionik Cheb. S tímto oddílem jsem se dostala na soustředění do Prahy, kde jsem poprvé jezdila na silničním kole a k tomu ještě na ovále, což byl také nádherný zážitek!“

Nadační fond Albert Janičce hradí poplatky za kroužek, umožňuje jí chodit trénovat do posilovny na rotopedy a pomáhá i s pořízením potřebného vybavení. I díky tomu může sbírat své sportovní zkušenosti, vítězství i prohry a především dělat to, co ji tak baví.