Diskutujte: Zobete antidepresiva? A hlídá vás přitom odborník? Znáte ve svém okolí někoho, na koho byste se mohli s žádostí o léky „z druhé ruky“ obrátit?

„Byla jsem úplně v háji a kamarádka mi nabídla prášku, koneckonců kamarádka jí dala malou zásobu. „Vážně to pomáhalo, byla jsem jí moc vděčná. Jenže po třech týdnech bylo platíčko léků prázdné a moje ranní utrpení trvalo dál. Tak jsem se ptala v lékárně, jenže mi řekli, že tenhle lék je jen na předpis. A ještě se mě ptali, kde jsem léky vzala, když to nevím.

Vlastně jsem z té lékárny utekla. K psychiatrovi jsem opravdu nechtěla. A tak jsem si léky v podstatě koupila přes internet načerno od jednoho známého kamaráda lékaře. Bylo to úplně bez problémů.“

V tu chvíli pak začala cesta z pekla do očistce. K Janiným původním depresím se totiž během pár měsíců přidala ještě závislost na lécích proti nim. Antidepresiva jsou totiž bez lékařského dohledu jako oheň – dobrý sluha, ale špatný pán..

Jana se dostala do situace, kdy bez svých prášků nemůže vůbec fungovat, připadá si jako feťák bez heroinu. „Bude to asi něco podobného. Vím, že jsem v háji a asi jediné, co mi teď pomůže, bude odvykací léčba.“ To potvrzuje i Vlaďka, která si prošla něčím podobným, jen se k lékům přidal alkohol.

„Prošla jsem odvykací kúrou po lexaurinu a alkoholu. Odvykací stav jsem prožila v nemocnici, byla to cesta peklem. Ale teď mám konečně zase svobodu, nemusím přemýšlet o tom, jestli mám dost prášků na víkend nebo dovolenou,“ říká.

Vlaďka ale zároveň varuje před obvodními lékaři. „Někteří z nich vám bohužel můžou tuhle závislost nastartovat, protože vám z lenosti nebo neznalosti budou předepisovat antidepresiva déle, než je přijatelné. Proto radím jít rovnou k psychologovi nebo psychiatrovi.“

Americká studie zjistila, že 14 % mladých lidí, kteří užívají antidepresiva, se chová agresivně a dokonce násilně. V USA dnes tlumivé léky, opioidy a antidpresiva způsobují více úmrtí z předávkování než kokain nebo heroin!

Britové spočítali, že předepisování antidepresiv lékaři dětem a mladistvým vzrostlo za poslední desetiletí čtyřikrát! Je to prý pro lékaře jednodušší než hledat skutečné příčiny potíží a řešit je.

Mezi abstinenční příznaky antidepresiv patří sebevražedné myšlenky, úzkost, agrese, deprese, záchvaty pláče, nespavost, závratě, zvracení, bolesti hlavy, třes.

Co vám v depresi nepomůže?

  • Říkat si, že se z toho dostanete sami.
  • Obviňování se ze slabošství.
  • Pokusy o změny, jako je výpověď z práce nebo stěhování bez rozmyslu.
  • Alkohol. Pomůže jen na chvíli a hrozí závislostí.
  • Uzavírání se do sebe.
  • Nedůvěra k lékařům.

Tip Kafe.cz

Týká se vás deprese? Otestujte se!

Pokud nejsou vaše problémy zásadní, můžete zkusit domácí léčbu pomocí bylinek. Osvědčila se třezalka, kozlík nebo brutnák, které mírní úzkost a spánkové poruchy. Počítejte ale s tím, že nástup účinku bude pár týdnů.