Sotva začala moderovat Hlavní zprávy na televizi Barrandov, postihly ji vážné zdravotní komplikace. Vyhřezlá ploténka jí připravila mnoho obtížných a bolestivých chvil. Nakonec podstoupila operaci, s níž ovšem dlouho váhala. „Většina lidí mě od ní odrazovala, a tak jsem ji brala jako poslední možnost. Nakonec se ukázalo, že pro mě byl tenhle zákrok naprosto nevyhnutelný a okamžitě mě zbavil kruté bolesti,“ konstatuje dnes již zase veselá maminka a moderátorka.

Jano, jak se cítíte a co je pravdy na tom, že dojíždíte do práce sanitkou?
Cítím se bezvadně, nic mě nebolí, jen sedět ještě nemůžu, a tak jsem MUDr. Chrobokovi slíbila, že do práce budu dojíždět vleže – tedy sanitkou, samozřejmě na vlastní náklady. Teď už to máme s mužem zase o něco vychytanější, vozí mě na Barrandov svým autem na zadním sedadle.

Byly vaše potíže náhlé nebo dlouhodobé? Mají nějakou příčinu?
Já úplně nevím, jestli jsou ty potíže dlouhodobé a už vůbec netuším příčinu, ale pravda je, že přesně před šesti lety jsme byli s manželem a ročním Daníkem na zimní dovolené u moře v Thajsku na ostrově Koh Samui a z Prahy jsem odlétala s bolestí páteře a v předklonu. Tam mi pracovníci cestovní kanceláře sehnali specialistku v místní nemocnici, která mě čtrnáct dní na hotelovém pokoji denně dvě hodiny týrala. Ovšem domů jsem odlétala bez bolesti jako frajerka. Od té doby nic, až loni před létem se mi plotýnka ozvala znovu. Ale ta pravá hrůza začala na konci listopadu, přesně v době, když jsem dostala nabídku na jedinou ženskou moderátorskou pozici v Hlavních zprávách na TV Barrandov. Asi se mé tělo po čtyřech letech pozice matky na plný úvazek leklo pracovního procesu...

Prý se přikláníte i k alternativním metodám, jako je návštěva léčitele... Máte s tím nějakou zkušenost?
Ne, tak to úplně není. Léčili a léčí mě opravdoví lékaři, specialisté, a myslím, že u nás ti nejlepší. A budou mě léčit dál. Pravda ale je, že se mi ve vánočních dnech nejprve ozval muž, který se o mých potížích dočetl v novinách. Ten mi nenabízel léčbu vyhřezlé ploténky, ale pomocí svého osobního magnetismu mi sliboval úlevu od bolesti. A povedlo se, bylo mi chvíli lépe. Potom zavolala manželova dobrá známá a navrhla pomoc velmi zvláštního člověka s výtečnými analytickými schopnostmi. Podstatné ale je, že tento pán přijel z Bratislavy, celkem tři hodiny mě doslova mučil a po třech hodinách po bolestech páteře nebylo ani památky. Zůstala ale, prý dočasně, strašná bolest levé nohy, která mi vlastně díky utlačovanému nervu prakticky ochrnula. A strašně mě bolela.

A jak moc tedy věříte na takové ty věci mezi nebem a zemí?
To není otázka víry, já jsem se přesvědčila na vlastním těle, že některé věci prostě fungují. Fakt, že si je neumím fyzikálně vyložit, mě tolik nebere. Hlavně že uleví.

Jak už jste říkala, po delší době vás můžeme zase vídat v televizi, a to rovnou v Hlavních zprávách na televizi Barrandov. Jaký je rozdíl mezi uváděním novinek ze sportu, odkud si vás většina diváků nejvíc pamatuje, a hlavním zpravodajstvím?
Pro mě osobně v tom v rovině profesionální není změna žádná. Jakmile se poprvé rozsvítilo světýlko na kameře, cítila jsem se jako ryba ve vodě. Ale rozdíl v tom přece jen je... a je to věc ryze osobní. Já jsem vždycky toužila číst jiné zprávy než sportovní. Sport mám ráda aktivní, ne ten chlapský před televizní obrazovkou. A v tom byl pro mě celá léta mé kariéry na TV Nova zakopaný pes. Proto jsem tak ráda přijala nabídku TV Barrandov a na Hlavní zprávy jsem se strašně těšila. A těším se pokaždé, když na mě vyjde řada.

O sport se stále zajímáte? Myslím o ten aktivní.
Ano. Lyže, plavání, jízda na kole, aerobik, delší túry lesem i po kopcích, to mě baví stále, ale hodně mě teď bere pilates. Jakmile se mi spraví záda, hned se do tělocvičny vrátím. Nejvíc sportovních aktivit v naší rodině se však v posledních letech točí především kolem dětí. Obě pohyb a sport milují, takže je v tom rádi podporujeme.

Proč jste přijala nabídku TV Barrandov, když jste televizi NOVA dala košem?
Do Novy jsem se za současných podmínek vrátit nechtěla a byla jsem ochotna dál vychovávat na plný úvazek své děti a starat se o hodně pracujícího manžela. Ale z Barrandova mi nabídli báječnou práci. Tu, kterou jsem vždycky chtěla dělat a o které jsem si dlouho myslela, že ji budu umět. Navíc k ní mám i vysokoškolské vzdělání. To jen na okraj...

Návrat do zaměstnání pro vás ale musí určitě znamenat celkovou změnu režimu. Přece jen, po čtyřech letech. Řekněte plusy a minusy přechodu z domácnosti k pravidelnému pracovnímu životu.
Ne, já tenhle problém nevnímám. Mám skvělé zázemí v rodině, můj muž mě podporuje a on sám už zcela dobrovolně tolik netočí, užívá si rodiny a pomáhá, mám pracovité a zdravé rodiče, kteří bydlí pár set metrů od nás. Jsou skvělí, milují naše děti a ty jim to vracejí stejnou měrou. Desetkrát nebo jedenáctkrát v měsíci vyrazit do práce je pro mě spíš lahůdka než nepříjemná zátěž.

Co rodina Jany Adamcové plánuje na jarní prázdniny? To se dočtete v aktuálním čísle časopisu Story.