Na jedné straně chybí na trhu práce spousta profesí, na druhé některé ztrácejí uplatnění. Momentálně třeba řeší krizi výrobci keramiky na Karlovarsku.

Postrádají desítky odborníků, protože na střední školy s tímto zaměřením se nikdo nehlásí. Za nezájmem je nedávná krize porcelánek. Podle zástupců firem je sice keramika jiné odvětví, ale patrně málokdo věří, že tento obor má perspektivu.

Pořád chybějí odborníci

Budoucnost profesí aktuálně řeší personalisté. V rámci projektu Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání odborníci analyzují jak potřeby zaměstnavatelů, tak počty absolventů škol a různé makroekonomické ukazatele. Na svém webu (www.nvf.cz/narodni-observator) uvádějí, že nedostatek pracovních sil pociťuje většina odvětví hospodářství od vývojářů software přes řidiče a svářeče po stavební dělníky. A to ačkoli byla ekonomická recese!

O schválení musí uchazeč požádat úřad práce podle místa bydliště. Ten zváží uplatnitelnost nově získané kvalifikace na trhu práce a posoudí, zda rekvalifikace vyhovuje zdravotnímu stavu žadatele.

Na každého zájemce má úřad vyčleněno až 50 000 Kč - v tomto novém modelu však nemá vzdělávající se člověk nárok na podporu, ani na proplacení jízdného. Za uchazeče stát platí jen pojištění.

Zájemců zatím mnoho není, novinka se dostává do povědomí pomalu. Loni prošlo rekvalifikací přes 50 000 lidí. Jejich vzdělávání stálo téměř 317 milionů Kč, zhruba 232 milionů šlo z Evropského sociálního fondu.

Nejžádanější profese

Podle počtu inzerátů, které si firmy podaly na pracovním serveru pro firmy i uchazeče www.zpracedoprace.cz, duben 2012:

  1. Ostatní profese ve strojírenství a výrobě
  2. Řidič
  3. Operátor strojů a zařízení
  4. Zámečník
  5. Horník
  6. Ostatní profese – věda, výzkum
  7. Frézař, soustružník kovů
  8. Automechanik
  9. Ostatní technické profese
  10. IT pracovník technické podpory