„Čarodějnictví je hned druhé nejvýnosnější povolání po počítačových oborech,“ říká Ian Lowely z Institutu statistiky v Londýně, jehož tým nedávno provedl velice zajímavý průzkum.

„Zaměřili jsme se u nás na lidi věnující se nadpřirozeným jevům, na mágy, věštce a podobně. A je to paradox: v kolébce čarodějnictví upálili poslední legendární vědmu v roce 1648 a už o sto let později uznali toto řemeslo za legální profesi. Dnes zde tak působí více než sto tisíc mágů,“ upřesňuje Ian Lowely.

Zahanbit se ovšem v tomto směru nedají ani další země starého kontinentu. Francie a Německo jsou na tom podobně jako Velká Británie.

Zdaleka největší rozmach však zažívají Spojené státy. „Tam je evidováno půl milionu osob vydělávajících si magií. Jejich počet začal narůstat poté, co se veřejnost dověděla, že téměř každý krok amerického prezidenta Ronalda Reagana údajně řídila astroložka,“ dodává Ian Lowely.

Magie má zlaté dno

Nahlédnout do vyšších sfér, pomáhat druhým zlepšovat jejich osudy… - to uvádějí vědmy jako hlavní důvod, proč se na své povolání daly. Zanedbatelná však rozhodně není ani finanční stránka věci.

„Ve Washingtonu si ti nejlepší přijdou až na sto tisíc dolarů měsíčně. Slavná německá vědma Sekleth pořádá víkendové kurzy Jak si přivolat pravou lásku od stovky eur nahoru a její kolegyně Morgiana učí zájemce jak vykouzlit místo k parkování za padesát eur,“ uvádí příklady Ian Lowely.

Zdá se vám to být slušný výdělek? Čarodějové by asi jen pokrčili rameny a odvětili, že je to naprosto adekvátní tomu, jaké „penále“ by je mohlo postihnout, pokud by svou práci neodváděli dobře: špatné činy se jim totiž prý vracejí třikrát!

Kvůli kouzlům málem zemřel

O pravdivosti tohoto tvrzení by mohl mluvit jeden z nejmocnějších londýnských mágů Alex Sanders. K řemeslu ho přivedly jeho babička a matka, když mu bylo sedm.

Byl to velmi nadaný jasnovidec a spolu s úspěchem rostly i jeho bohatství a touha po moci. Jedné měsíční noci proto prý nakreslil čarodějnický kruh a pronesl silné zaklínací formule.

V tu chvíli však v místnosti vybuchla kamna a on málem přišel o život. Brzy nato zemřela jeho žena na rakovinu, druhá od něj odešla po pár letech i s dětmi. Zlom nastal, až když vážně onemocněla jeho sestra.

Alex Sanders ji chtěl zachránit, rozdal svůj majetek a podrobil se očistnému obřadu. „Poté jsem se opět vrátil k magii, ale už jen k té bílé. Na čarodějnictví se dává čím dál více lidí, avšak v nezkušených či nepravých rukou má zpravidla katastrofální následky,“ varuje mág, jenž prošel životní zkouškou.