Nejčerstvější chlazené ryby, které se hned po vylovení dostávají do několika hodin k nám, se nejčastěji objevují v restauracích nebo na farmářských trzích. Běžně se však u nás označují mořské ryby za čerstvé až do jednoho týdne a dokonce i ty rozmrazené.

Jejich transport z domovských vod k nám je příliš dlouhý a také chvíli trvá, než si úlovek najde svého zákazníka. Jedním z dovozců je rodilý Chorvát Marko Suto, majitel společnosti Chorvatskeryby.cz. U svého zboží garantuje dobu mezi výlovem ryby a prodejem do 24 hodin.

„Některé druhy jsou na skladování choulostivější," tvrdí. „Běžná praxe při jejich uchovávání může být skutečným hazardovaním se zdravím. Na trhuje hodně rozmrazených produktů, například pangas, kalamáry, chobotnice a různé filety. Do budoucna by bylo dobré tuto problematiku legislativně řešit a viditelně odlišovat rozmrazované ryby od čerstvých, stejně jako je tomu třeba u pečiva."

Mečouni i mořští vlkové

Cesta ryb do České republiky je leckdy velmi náročná, přesto se už blýská na lepší časy.

„Ryby se nakupují od drobných rybářů ihned po návratu na pevninu z nočních lovů. Poté se naloží a rychle odvezou do Česka," říká Marko Suto, který dodává své zboží do vyhlášených pražských restaurací Kogo, Da Emanuel, La Terrassa nebo nově otevřené Mercato.

„Tím, že dovážíme do Evropské unie, musíme vlastnit certifikát o původu zboží i splňovat velké množství formálních administrativních požadavků."

A tak se k nám z Jadranu dovážejí čerstvě vylovení mečouni, mořští ďasové, sardinky, ančovičky, pražmy, mořští vlkové, kalamáry, krevety, langusty nebo sépie, ale k běžnému zákazníkovi se dostanou málokdy.