Mentální bulimie a anorexie – dvě zrádné nemoci, které trápí většinou ženy, a zdaleka nejen ty dospívající. Patří mezi nejčastější poruchy příjmu potravy a spadnout do jedné z nich (či dokonce do obou současně) je možná snazší, než by se na první pohled mohlo zdát. Věřte, nebo ne, ale v České republice trpí bulimií každá 20. dívka! Již ve 14 letech jich ze strachu z tloušťky pravidelně zvrací dvě procenta. Tato zákeřná nemoc se nevyhýbá ani slavným osobnostem – trpěly jí například princezna Diana či Victoria Adams.

Bulimie a anorexie – čím se liší?

Stručně řečeno: Mentální anorexie znamená vyhladovění sebe sama způsobené úmyslným snižováním váhy, zatímco v případě mentální bulimie jde o záchvatovité přejídání spojené s vyprovokovaným zvracením.

Bulimie: nemoc dívek a žen

Mentální bulimie je především nemocí dívek a žen – ty tvoří 95 % všech postižených, na chlapce připadá pouhých 5 %. Jde o poruchu, pro niž je charakteristické záchvatovité přejídání. Jenže zde je právě ten problém. Bulimičky, aby kvůli svému přejídání nepřibraly a naopak ubyly na váze, začnou vše řešit zvracením. Avšak díky tomu se jejich příjem potravy stává ještě nekontrolovanější. S myšlenkou, že mohou sníst kolik chtějí, když pak přece budou zvracet, je spojena stále větší konzumace jídla.

Projímadla, léky i hladovění

Nemusí to ale být jen zvracení, kterým se dívky, cítící se po jídle provinile, snaží snížit hmotnost. Bulimičky velmi často užívají nejrůznější projímadla, odvodňující léky, anebo střídají záchvaty přejídání s obdobím hladovění a náročného cvičení.

Na bulimii lze i zemřít

Mladé dívky a ženy do 30 let – to je ta nejčastější skupina, která bulimií trpí, ale to zdaleka neznamená, že by se nevyhýbala i starším. Většinou do ní spadají ženy, které jsou nespokojeny se svou postavou, mají nízké sebevědomí, problémy v rodině a často neúspěšně držely nejrůznější diety. Problém je, že na rozdíl od anorektiček nemusejí být extrémně vyhublé, a tak se jim tuto poruchu daří dlouho skrývat. Pokud však u někoho zpozorujete podezřelé příznaky, je třeba vyhledat odbornou pomoc. Z bulimie se vyléčit dá, ale pokud by se nechala být, může v krajním případě dojít i k úmrtí – například selháním srdce, anebo prasknutím jícnu či žaludku…

Jak poznat bulimičku?

  • U postižené osoby se střídají období záchvatovitého přejídání s epizodami očisty (zvracení, užívání projímadel, hladovění, vyčerpávající cvičení).
  • Často odbíhá na toaletu i během jídla.
  • Bulimičky mívají často špatnou náladu, jsou úzkostlivé, depresivní.
  • Z častého zvracení mívají poškozené zuby a dásně, mívají bolesti v ústech i krku, na tvářích mohou mít nateklé slinné žlázy. Poškodit si mohou také jícen.
  • Jsou unavené, dehydrované, mívají suchou pleť.
  • Časté u nich bývají střevní potíže a bolesti břicha.
  • U žen se vyskytují poruchy menstruace, která často zcela vymizí.

Jaké jsou nejčastější komplikace bulimie?

  • Časté zvracení může vyústit v četné komplikace. Kyselý žaludečný obsah poškozuje zubní sklovinu a ničí dáseň. Dochází k zvýšené kazivosti a vypadávání zubů. Také dochází k onemocněním slinných žláz, které jsou nateklé.
  • Kyselý žaludeční obsah působí nedobře na výstelku trávicí soustavy. Mohou vzniknout vředy, jizvy, nebo dojde k protrhnutí jícnu.
  • Onemocnění působí i na ženský menstruační cyklus. Je nepravidelný, nebo chybí. Komplikací proto může být nemožnost otěhotnění a/nebo donošení plodu.
  • Následkem zneužívání odvodňujících léků je i tvorba otoků. Je to abnormální nahromadění tekutiny v místech těla, kde za normálních okolností být nemá.
  • Zneužívání projímadel spěje ke vzniku závislosti a zničení přirozených vylučovacích pochodů. Může trvat měsíce, než se střevní funkce vrátí k normálu.
  • Mohou narůstat také psychické problémy. Prohlubují se deprese a úzkosti. Objevují se závislosti na drogách a alkoholu a sklony k sebepoškozovaní a páchání sebevražd.

Zdroj: nemoci.vitalion.cz/bulimie