Diskutujte: Poznala jste v sobě některý z tipů pojemnovaný slavným psychoanalytikem?

Mohlo by vás také zajímat: Test: Vy a sex nebo Sedm důvodů, proč jít k sexuologovi

Je tomu osmdesát let, co slavný psychoanalytik Sigmud Freud vytvořil teorii celkem šesti psychosexuálních typů. Jeho nadčasové dělení je platné dodnes, a tak pokud chcete vědět, jaký typ jste a jaká jste podle Freuda milenka, přinášíme vám malý přehled.

Šest sexuálních typů

Protože Freud založil svou teorii na různých fázích sexuálního vývoje a na postavení libida, nazval tři hlavní typy libidinózní. Patří sem typ erotický, nutkavý a narcistický. K tomu všem přidal ještě tři typy smíšené – eroticko-nutkavý, eroticko-narcistický a narcisticko-nutkavý.

Jaká jste milenka? Rozhodnuto je do tří let

Zajímavé je, že podle Freuda se veškerá sexualita, sklony k ní i vztah k lásce utvoří už do tří let věku.

  • Malé dítě projde celkem třemi fázemi, které ho poznamenají na celý život.

Zažije-li nějaký traumatizující zážitek v některé z těchto fází, může ho to zablokovat a to má vliv na další sexuální život – a určuje i jeho sexuální psychotyp. První fází, orální, prochází dítě kolem 3. až 4. měsíce života, druhá, anální, přichází kolem jednoho roku a třetí, genitální, se objevuje před 3. rokem. Tři hlavní typy jsou tedy odvozeny od toho, ve které vývojové fázi došlo k »zablokování« v raném věku.

Sexuální psychotypy

1. Erotický typ

Jednoduše řečeno, erotický typ poznáte snadno. Jeho hlavní pozornost se totiž neustále obrací k milostnému životu. Nejdůležitější věcí je pro něj milovat a být milován. Problémem lidí tohoto typu je, že mají neustálý strach, že ztratí lásku, a tak bývají velmi závislí na partnerovi, který by jim právě tuto lásku mohl odepřít. Podle Freuda zde hrají hlavní roli »elementární pudové požadavky«.
Charakteristický rys: Oralita.
Erotogenní zóna: Ústa.
Jaké jsou ženy: Ženy erotického typu jsou sympatické a přitažlivé, většinou však bývají neodbytné a dotěrné. Do sexu se pouštějí po hlavě, nečekaně a nerozvážně. Jsou velmi závislé na partnerovi, umí vrhat prosebné pohledy, jsou hodně emocionální, často se rozpláčou. V sexu hodně používají ústa – rády se líbají a mají rády orální milování.

2. Nutkavý typ

Také nutkavý typ ovládá strach, ovšem nikoli ze ztráty lásky, ale ze svědomí. Tito lidé bývají samostatní, mívají smysl pro morálku a bývají spíše konzervativní. Své vlastní pudy většinou umějí kontrolovat.
Charakteristický rys: Analita.
Erotogenní zóna: Anální oblast.
Jaké jsou ženy: V partnerství a sexu mají jeden problém – jsou až přehnaně kritické a nastavují laťku hodně vysoko. Žijí ve strachu, jsou nedůvěřivé a své city neumějí dát příliš najevo. Touží po vášni, i když z ní mají strach, bývají žárlivé, mají majetnické sklony a časté jsou u nich rozchody a smiřování. V sexu chtějí mít vše pod kontrolou, prodlužují předehru a rády oddalují orgasmus.

3. Narcistický typ

Patříte do narcistického typu? Pak byste měla být nezávislá, sebejistá a spíše dominantní, vůdčí typ, který raději miluje, než je milován. Umíte zaujmout svou osobností, být oporou, ráda jste ve vedení, a to i ve vztahu a v posteli.
Charakteristický rys: Falismus, zaměření na falus.
Erotogenní zóna: Oblast genitálu.
Jaké jsou ženy: Často přehnaně zdůrazňují svou ženskost, například sexy oblečením, líčením či vyzývavým chováním – vše proto, aby po nich muži šíleli. Hledají totiž falus (moc, sílu) a z toho důvodu si vybírají muže, u kterých je výraznější mužnost – např. sportovce. Narcistické ženy se dělí na dva typy – zablokované a uvolněné. Ten první se stydí za své tělo, namlouvá si, že nemá žádné sexuální potřeby a často spíše udržuje úroveň kamarádskou. Při milování je pasivní. Ten druhý je opačný extrém. Ženy jsou uvolněné až příliš, ale myslí jen na sebe a své uspokojení. Záměrně provokují, partner se jim musí většinou podřídit – i v posteli.

Kromě hlavních typů jsou tu ještě tři smíšené:

4. Eroticko-nutkavý

  • Člověk, který patří do tohoto typu, se řídí aktuálními pocity, které jsou pro něj velmi důležité. Zároveň se ale snaží zachovat věrnost svým vzorům a hodnotám.

5. Eroticko-narcistický

  • Eroticko-narcistický typ je podle Freuda úplně nejčastější. Spojuje v sobě totiž dva kontrasty – chce milovat, ale zároveň být milován, touží být samostatný, ale zároveň je na druhém závislý…

6. Narcisticko-nutkavý

  • Zvláštní spojení dvou typů, které sice není nejčastější, ale podle Freuda je nejcennější. Tito lidé bývají nejen nezávislí, sebejistí a dominantní, ale zároveň umí kontrolovat pudy. K tomu se ještě přidává schopnost energetické činnosti.