Ne, řeč není o posteli, ale o práci. Občas je to v ní opravdu k nevydržení. Ovšem upřímně – buďme rádi, že ji máme. Živí nás a dává pocit jistoty. Někteří ji nemají a brali by cokoli.

Zhruba 15 % lidí dělá práci, která je skutečně baví a naplňuje. Zbytek pracuje proto, aby uživil rodinu, zaplatil složenky a splátky, a zaměstnání bere jako nutnost k přežití. I když by se mohlo zdát, že tato početná skupina míří z domova se zakaboněným čelem, není to pravda.

Letošní průzkum Svazu průmyslu a dopravy ČR dokládá, že většina pracuje ve své firmě ráda a své práce si váží. Vyloženě hrdost na svého zaměstnavatele cítí dokonce 65 % oslovených (tento pocit stoupá s výší platu). Nejspokojenější jsou - to se dalo čekat - zaměstnanci státního sektoru, kde na ně není vyvíjen tak velký tlak.

Pracovní morálka je lepší

Nezaměstnanost a tvrdší podmínky na trhu práce přinesly v posledních letech zlepšení pracovní morálky. Ale stále je co zdokonalovat. Například společnost TruconneXion, která monitorovala osobní počítače zhruba 200 českých firem, zjistila, že průměrný zaměstnanec stihne mezi 7 a 12 hod. vyřídit dvě třetiny svých denních povinností.

Pátky jsou pro zaměstnavatele černým dnem a nemusí být zrovna 13. Podle statistiky každý poslední den v týdnu strávili zaměstnanci mimopracovními činnostmi na internetu téměř hodinu a půl. Největším zabijákem pracovní doby je Facebook.

Martin Hnízdil ze společnosti TruconneXion uvádí, že zhruba pětinu páteční pracovní doby spolknou privátní aktivity zaměstnanců. Zajímavé je, že podobně se chovají ve středu. „Naopak největší pracovní nasazení se projevuje v úterý, následuje pondělí a čtvrtek,“ dodává.

Odborník na lidské zdroje Jiří Halbrštát, marketingový manažer personální agentury Manpower, potvrzuje, že v pátek produktivita práce skutečně klesá. Lidé jsou už unavení a v myšlenkách se zabývají víkendem. Podle něj by tuto skutečnost měli manažeři brát na vědomí a přizpůsobit tomu plánování.

Vhodná je strategie některých firem, které umožňují, aby si zaměstnanci v týdnu nějaké hodiny napracovali a v pátek mohli odejít dřív.

Jak tedy čeští zaměstnanci loni využili pracovní dobu? Mimopracovními aktivitami strávili průměrně 54 minut denně. Nejvíc práce na počítači udělali mezi 11. až 12. hod. – zabralo jim to 32,5 minuty. Soukromým aktivitám na internetu v pátek věnovali 88 minut.

Pozor na autorská práva!

Značné riziko pro firmy představuje používání nelegálního softwaru. Z případného porušování autorských práv se může zodpovídat jejich vedení a vystavuje se možnosti stíhání za přestupek nebo trestný čin. Navíc přijdou pokuty, doměrky příslušných daní, penále z daňových nedoplatků, eventuálně i sankce plynoucí ze živnostenského zákona.

Podle protipirátské organizace BSA sice míra softwarového pirátství klesá, ale i přesto je zhruba každý třetí program v počítačích nainstalován nelegálně. Nejčastěji v podnicích ze sféry výroby, služeb a administrativy. Odhaduje se, že hodnota ukradených softwarů dosahuje 3,7 miliardy Kč. Pokud bude letos firma stíhána za takový prohřešek, zaplatí poškozeným výrobcům programu v průměru 286 000 Kč.

A co po práci? Zase pracujeme

Mnozí si po práci nemůžou dát leháro, relaxovat nebo se věnovat svým zájmům. Mají totiž dvě zaměstnání. Špatná finanční situace související nejen s ekonomickou krizí přinutila už něco přes čtvrtinu obyvatel v ekonomicky produktivním věku k dalšímu pracovnímu poměru nebo aspoň k brigádě. Dvě práce jsou pro ně životní nutnost.

Říkávalo se, že Češi neberou nic vážně a že i v práci mají švejkovské móresy. Zdá se, že už to neplatí. Naše morálka se zlepšila, většinou pracujeme svědomitě nejen pod vlivem hrozby nezaměstnanosti.

Jsme vynalézaví a racionální. Lepší výkony podáváme v kolektivu, ve kterém ze sebe šéf nedělá génia a má přirozený respekt. Někdy nám chybí rozhodnost, štve nás korupce a umíme si užít osobní volno.

Nebo si myslíte něco jiného? Napište nám!

Milostné románky? Běžné

Anketa portálu OnlinePráce letos v květnu prozradila, že milostné románky na pracovišti jsou v Česku běžná záležitost a zhruba polovina dotazovaných uvedla, že je neodsuzuje, ani nijak neřeší. Čtvrtina se dokonce domnívá, že posilují pracovní vztahy a jen pro zbývající čtvrtinu jsou naprosto nepřijatelné. Jiskra je obvykle zažehnuta při spolupráci na nějakém projektu. Tyto lásky obvykle nemají dlouhou životnost. Pokud se však z chvilkového zamilování rozvine trvalý vztah, má to na práci spíš pozitivní vliv. Psychologové však milostná vzplanutí nedoporučují, protože v delším období přinášejí komplikace.