Příchod menopauzy, neboli chvíle, kdy definitivně skončí menstruace, nemusí představovat žádnou tragédii. Naopak, ženy prožijí po menopauze někdy ještě celou třetinu života, takže stojí zato si ji vychutnat. „Rozhodla jsem se, že pro mne desetiletí po padesátce bude tím nejlepším,“ říká paní Martina, která žije velmi aktivně, dbá o zdravou stravu a pravidelně cvičí. „Příznaky přechodu byly hodně nepříjemné. Ale zvládla jsem to a teď je mi dobře!“

  • Diskrétní známky přechodu se mohou objevovat od 40. roku věku, ale nejběžněji mezi 45 až 52 lety. Ačkoliv se lidský věk stále prodlužuje, příchod menopauzy zůstává takto daný.

„Období přechodu je provázeno estrogenním deficitem, tedy úbytkem hormonu estrogenu v krvi, což způsobuje kromě jiného návaly horka, nadměrné pocení, nespavost, závratě, bolesti hlavy či výkyvy nálad,“ vyjmenovává MUDr. Miloslav Černý, CSc., soukromý gynekolog a bývalý odborný asistent Gynekologicko-porodnické kliniky Fakulty dětského lékařství Univerzity Karlovy.

Spolu s těmito jasně patrnými příznaky ale způsobuje úbytek pohlavních hormonů i řadu méně či více skrytých zdravotních následků. „Zpomaluje se metabolismus organismu, stoupají váhové přírůstky, vyskytují se obtíže s funkcí štítné žlázy, cévní problémy, vysoký krevní tlak, vysoké hladiny cholesterolu a dalších lipidů, zvýšené hladiny jaterních testů, někdy přichází inkontinence a ochabnutí vaziva močového systému. Mění se také kvalita ukládání vápníku do kostí,“ dodává doktor Černý.

  • Ztráta hormonů estrogenů, produkovaných vaječníky, je obvykle poprvé zaznamenána ve 45 letech, tedy sedm let před průměrným věkem příchodu menopauzy.
  • Čas od začátku ochabování činnosti vaječníků až po ukončení menstruace trvá v průměru pět let.

Univerzální recept sice neexistuje, přesto platí, že přechod lze přece jen mnohem lehčeji zvládnout, když žena dodrží následující pravidla:

  • Konzumujte lehkou stravu s převahou čerstvé zeleniny, ovoce a rybího masa a jezte pravidelně v menších dávkách.
  • Pijte alespoň dva a půl litru tekutin denně.
  • Dostatečně se pohybujte – zkuste každý den rychlou chůzi, doplňte ji plaváním, jízdou na kole, tenisem nebo volejbalem. Zpomalíte tak řídnutí kostí a vytvoříte si endorfiny – hormony štěstí, které vám zvednou náladu.
  • Konzultujte pravidelně svůj zdravotní stav s praktickým lékařem i gynekologem. Pokud to vaše zdraví bude vyžadovat, může vám lékař předepsat hormonální substituční terapii. Její dlouhodobé užívání však může zvyšovat riziko rakoviny prsu nebo děložní sliznice.
  • Bezpečnou alternativou jsou doplňky stravy, které obsahují fytoestrogeny, látky z rostlin, jež mírní nebo úplně odstraní příznaky menopauzy.

Očima lékaře: MUDr. Pavla Turčana, sexuologa a gynekologa z Centra MEDIOL v Olomouci

Říká se, že i muži mohou být v přechodu. Je to tak?
Mužský přechod se nazývá „andropauza“, ale jeho srovnání s menopauzou není přesné. U mužů se jedná o poměrně dlouhé období postupného a pozvolného snižování hormonálních hladin, přičemž jejich reprodukční funkce s tvorbou a dozráváním oplodnění schopných spermií jsou zachovány do poměrně vysokého věku. Přesto ale tento pokles hladin mužského hormonu testosteronu může pro muže znamenat řadu potíží: přes psychické a sexuální, až po aterosklerózu, řídnutí kostí či problémy s prostatou. Ženy tedy mužům rozhodně nemají co závidět. Naštěstí i muži mohou využít pomoc doplňků stravy, jako je například Sarapis pro muže.