Vesměs o výživné bojují ženy, jejichž bývalý „opomněl“, že má potomky, jež musí ze zákona zaopatřit. Jak na špatnou paměť neplatičů? Nabízí se exekuce platu dlužníka. Pomůže?

Nikola Černá (24)

Nevím, co by bylo, kdyby mi nepomáhala máma

Čtyřletá Natálka si hraje. Upovídaná slečna kreslí a vypráví, mámě, co bylo ve školce… „Na Natálčina otce jsem od roku 2008 podala trestní oznámení dvakrát. Neplatil alimenty dané soudem vůbec nebo jen občas a něco.

Přesto se u prvního stání pak zajímal, jak by mohl malou spoluvychovávat,“ vypráví kosmetička Nikola Černá, toho času na podpoře. Její o 10 let starší bývalý partner dluží malé dceři na výživném 25 000 Kč.

Báře peníze chodily, přesně podle výše aktuálního přiznaného platu otce dětí, nakonec se dluh oproti vyměřenému výživnému vyšplhal na 110 000 Kč. Přišla další pecka: Bářin bývalý se oženil a pořídil si potomka, pročež požádal o zpětné snížení alimentů a hlavně vyčíslil Báře nájemné za dobu, kdy s dětmi bydlela sama v „jeho“ bytě. Prý 120 000 Kč a nějaké úroky.

„To mě šokovalo a ještě víc, že to soudkyně posvětila. Nakonec byt prodal a mně není nic platné, že mám účty, de facto důkazy, jak jsem modernizací zvýšila jeho cenu. Je to tristní,“ konstatuje Bára Středová, která se naštvala a na svého bývalého poslala exekutora.

Soukromého. Vzhledem k tomu, že bývalý partner jezdí na dovolené do zahraničí, vlastní byt, chalupu, pracuje…, nepřivedla by ho na mizinu. „Větší část dluhu se podařilo získat, ale nevěřím, že to odteď bude fungovat,“ krčí rameny s tím, že je i dost složité vše vysvětlovat dětem.

„Nechci je proti němu stavět, ač ony ho zajímají čím dál méně, ale na druhou stranu jim na rovinu říkám, co dělá… Víc mě štve, že si musíte v té situaci, na níž máte minimální podíl, pomoci sama.

Oficiální instituce jsou bezmocné,“ říká atraktivní žena, která se dál vzpamatovává z toho, že bývalý partner – navzdory svému chování – vystupuje jako osoba téměř zbožná a spravedlivá. „Navíc tomu sám věří!“

Alarmující fakta

  • Průměrné měsíční alimenty na dítě v ČR činí 1 600 Kč. Přitom průměrné náklady na dítě se pohybují minimálně ve výši 7 000 Kč.
  • Pro nehrazení základní vyživovací povinnosti k dětem je ročně podáno 1 200 žalob.
  • Téměř 39 % těch, kteří mají alimenty dané soudem platit, je nehradí.
  • Je-li neplatič za „odpírání výživného“ odsouzen nepodmíněně, bývá jeho dluh většinou smazán.
  • Soudní exekutor může z přiznaného platu zabavit jen takovou část, aby se dotyčný nedostal pod hranici životního minima