Kdo si květový med koupí, připomínáme, že nejlépe přímo od včelaře, kdy má zákazník i dobrý pocit z toho, že ví, ze kterých lokalit med pochází, toho často překvapí, že med brzy krystalizuje (neboli jak se také říká, cukernatí). Tedy pokud není pastový („našlehaný“ do podoby pasty). Setkáváme se s otázkami, jak dosáhnout toho, aby med opět „tekl“.

Vodní lázeň pomůže

Známou praxí je sklenici s medem prohřát ve vodní lázni, dokud se krystaly nerozpustí, teplota medu nemá překročit 40 – 50 °C. Samozřejmě nevařit! Pouhým zahřátím se kvalita medu nikterak nesníží. Takto lze med „ztekutit“ i vícekrát.

S mikrovlnnou troubou opatrně

A je možné zkrystalizovaný med rozehřát v mikrovlnné troubě? To už je velmi diskutabilní. Nevhodnost takového počínání prověřili například ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole u Libčic nad Vltavou. Ohřev v mikrovlnné troubě je poměrně razantní a hlavně nerovnoměrný (to je ovšem závislé na typu trouby). Několikaminutový ohřev v mikrovlnce by se dal zhruba srovnat s klasickým ohřevem ve vodní lázni, nicméně velmi snadno u medu dojde k přehřátí, a tím k jeho znehodnocení. Proč ale med dávat do mikrovlnky? Šetrné ztekucení ve vodní lázni je velmi jednoduché a dlouhodobě prověřené.