S příchodem teplých dní má většina z nás chuť se hýbat. I peciválové se nemohou dočkat, až vyrazí na výlet nebo za sportem. Naší psychické kondici to dělá dobře, s tělem to ale může být horší. Po zimě býváme vyčerpaní a nepřipravení na zátěž. Náš organismus pak na ni reaguje únavou, bolestmi, svalovými křečemi a někdy i horečkou. Za podobný stav nezřídka může syndrom minerální kocoviny.

Po zimě trpí náš organismus nedostatkem vitaminů a minerálů a aktivně strávený víkend tento deficit ještě prohloubí. Než vyrazíte za víkendovými
radovánkami, pamatujte tedy na to, že byste své tělo měli na zvýšenou zátěž připravit a předzásobit ho vitaminy a minerály. Pro pohodu svalů je důležitý především hořčík, vitamin C zase posílí imunitu. Vsaďte na dostatek zeleniny a ovoce a do pitného režimu zařaďte minerální vody. Zátěž si ordinujte po menších dávkách a postupně ji zvyšujte.

Pot tělo vyčerpá

Nejste-li zvyklí sportovat, vaše tělo nemusí zpočátku na tělesnou aktivitu reagovat pouze pozitivně. Rychleji u vás dochází ke zvýšení tepové frekvence, svaly se brzy unaví a také se více potíte. Právě proto je tak důležité nesnažit se hned trhat rekordy a také si hlídat, co a kolik vypijete. V průběhu fyzické aktivity vzniká přebytečné teplo, jež musí být odváděno, aby nedošlo k přehřátí či dokonce kolapsu. Základní proces termoregulace spočívá v tvorbě potu – tak se organismus ochlazuje. Bohužel za cenu průběžné ztráty tekutin a cenných látek, které se musejí doplňovat. Největší položkou jsou minerální látky, následují aminokyseliny, hormony, mastné kyseliny, antibakteriálně působící složky: kyselina mléčná a močovina.
Pot obsahuje značné množství chloridu sodného a hořčíku. O vysokém obsahu minerálů v potu svědčí solné mapy nebo dokonce vykrystalizovaná sůl na pokožce. Právě ztrátě hořčíku je dávána vina za vznik svalových křečí. Správně zvolený pitný režim vám pomůže vyčerpání po sportu i dehydrataci zmírnit.

Volte především minerálky s vyšším obsahem hořčíku.