„Určitě první je kvalita jídla. Ale jsem přesvědčený, že stále důležitější je dnes i estetika jídla, to, jak jídlo vypadá. Protože ne nadarmo se říká, že jíme nejen ústy, ale i očima. To, co nebude vypadat úplně dobře, nám totiž zpětně negativně ovlivní i samotnou chuť jídla a obráceně,“ vysvětluje známý šéfkuchař Ondřej Slanina.

„Když například jídlo fotíte, základ spočívá v dostatku světla. Nejlepší je mít jídlo osvětleno přirozeným světlem, foťte proto ideálně u okna nebo venku,“ radí Ondřej Slanina, který učí ve spolupráci s firmou Hamé vařit a zdobit jídlo i české biatlonové reprezentanty.

„I ze zdánlivě obyčejné paštiky nebo hotové pomazánky si můžete vyrobit gastronomický zážitek. Stačí mít fantazii a trochu šikovnosti. Je mnoho možností a receptů, jak si vše krásně dozdobit a dochutit, a pak je z toho úplně jiné jídlo, které uspokojí i náročné,“ doplnil Ondřej Slanina a jako příklad uvedl novou řadu pomazánek EasySandwich.

Při aranžování a focení jídla je podle Slaniny nutná rychlost. Jídlo totiž není umělá hmota a nevydrží ve stejné podobě věčně. Kompozici je tak vhodné vyzkoušet si předem třeba i s prázdným talířem a umístit na něj jídlo lze, až bude celá scéna nazkoušená.

„Jídlo na talíři pečlivě naaranžujte. Věnujte pozornost rovnováze potravin v záběru a tomu, jak k sobě ladí. Potraviny, které k sobě jdou chuťově, na talíři zpravidla vypadají lépe než ty, které se k sobě nehodí,“ vysvětluje Ondřej Slanina. Těsně před focením lze podle něj potraviny lehce postříkat vodou či olejem z rozprašovače – bude se pak na snímcích lákavě třpytit.

Pamatovat je nutné na poučku, že méně je někdy více. Poloprázdný talíř bude na fotografii vypadat lépe než ten, který jídlem doslova přetéká.

„Příkladem mohou být třeba klasická česká jídla jako svíčková. Když na talíř nandáte osm knedlíků, maso, zalijete to omáčkou, bude vypadat hrozně. Lepší je dát jen tři knedlíky, hezký kousek masa a trochu omáčky,“ popisuje Slanina s tím, že na talíři vypadá vždy lépe lichý počet potravin.

Rozhodně je lepší jídlo umísťovat od prostředka talíře, ne od okraje. Ten by měl zůstat spíše hezky čistý. „Vždycky jsme se učili, že příloha patří nalevo a maso napravo, ale já si říkám, ať každý si toto může zvolit, jak mu vyhovuje, v tom to není,“ říká Ondřej Slanina.

Důležitý je také výběr správného nádobí. Světlé a pastelové potraviny lépe vyniknou na tmavém talíři, zářivě barevné jídlo je zase nápadnější na bílém pozadí. Nebojte se ani rekvizit. Vidlička, květiny, ubrousek – to vše dodá kompozici vašeho jídla šmrnc. Pozor ale, abyste to nepřehnali.

A jak udělat ten nejlepší záběr, když už máte dostatek světla a jídlo správně naaranžované? „Nestůjte s fotoaparátem přímo nad talířem. Spíše si sedněte a foťte odspodu, z úhlu řekněme 45 stupňů. Záběr od stolní desky, případně lehce nad ní bude daleko lepší. Zajímavě bude vypadat i detailní záběr na určitou část misky nebo talíře. Zdůrazníte tak jednotlivé prvky pokrmu,“ uzavírá Ondřej Slanina.

A jak má takový foodstyling vypadat v kuchyňské praxi, se můžete podívat v seriálu s Ondřejem Slaninou na www.receptyschuti.cz

RECEPT od Ondřeje Slaniny:

Plátek rýžového chleba s karotkovou pomazánkou, plátkem pečeného tofu a medovou rukolou

Doba přípravy 10 minut

Suroviny na 4 porce:
8 plátků kulatého rýžového chleba
1 ks EasySandwich pomazánka s karotkou a jarní cibulkou
100 g tofu
1 lžička mleté kávy
1 lžička curry koření
1 lžička šťávy z citrónu
sůl
4 lžíce olivového oleje
0,5 dcl studené vody
1 lžíce medu
2 lžíce vinného octa
1 hrst rukoly

Pracovní postup:
V misce smícháme vodu, dvě lžíce oleje, šťávu z citrónu, sůl a curry koření. Do marinády vložíme tofu nakrájené na plátky a necháme odležet. Vyjmeme z marinády a opečeme na teflonové pánvi na sucho. Ze zbytku oleje, medu a octa vymícháme dresing. Osolíme a promícháme s rukolou. Na jednotlivé plátky rýžového chleba namažeme pomazánku EasySandwich, poklademe opečeným tofu a navrch ozdobíme rukolou.