Seriózní půjčka se nikde neskrývá
Poskytovatelem není anonymní soukromá osoba, nabídku jste nenašli někde v inzertním tisku. I podle těchto znaků poznáte, že půjčka bude seriózní. Použijte vyhledávače a zjistěte si o poskytovateli co možná nejvíce informací. Pokud je půjde dobře dohledat, bude jich dostatek a můžete se dovolat i na klientskou infolinku, jste nepochybně na správné adrese. Samotná nebankovní půjčka pak už je otázkou krátké chvilky, věnujte ale dostatek času této kontrole, s kým vlastně máte tu čest. Je to totiž nanejvýš důležité! Když si pořizujete elektro nebo hledáte nového dodavatele energií, také se přeci podobným způsobem informujete, že?

Poplatek předem nevěstí nic dobrého
Pokud po vás někdo vyžaduje dokonce poplatek předem, raději okamžitě ukončete jednání a porozhlédněte se po nějakých jiných nabídkách. Podobná věc rozhodně není ničím, nad čím byste měli mávnout rukou. Naopak, máte tu signál, že jde o podvod. A prakticky si můžete být jistí, že své peníze už nikdy neuvidíte – i kdyby šlo o pár stokorun, přeci jen, taková ztráta trochu zabolí. Proč také opakovat chyby druhých a jednat podobně bez rozmyslu? Seriózní poskytovatel po vás žádné peníze dopředu chtít nebude, tedy kromě symbolické jedné koruny kvůli ověření vlastnictví bankovního konta, což je ovšem formalita. Pak už je půjčka hned vyřešená, v řádu pár minut!

Kde je nebezpečí podvodu nejvyšší?
Existují však i další indicie, ze kterých jasně vypozorujete, že nebezpečí nekalého jednání je přeci jen zvýšené. Jaké to jsou? Pojďme si rozebrat nejčastější důvody, při kterých se vyplatí z celé transakce raději vycouvat…

· Nabídka v inzertním tisku, je uvedena jen kontaktní osoba a telefon, bez dalších informací.

· Neprofesionální jednání. Poplatek předem, vše bez záruk, příliš dlouhá a nejasná smlouva.

· Webová prezentace odradí už na první pohled. Působí jako domácí úloha středoškoláka z IT.

· Záhadné poplatky. Za zprostředkování, vedení úvěrového účtu atd. To určitě není dnešní styl.

Nabídka na podvodnou půjčku může být vylepena na sloupu veřejného osvětlení nebo se s ní setkáte na nejrůznějších diskuzních fórech. Pokud si poskytovatel nedal tu práci, nezajistil si TV prezentaci nebo nemá propracované webové stránky, určitě to nevzbudí nijak dobrý dojem. Spíše naopak, že? Ostatně, bez investic do reklamy nemá obvykle žádná firma valnou šanci na úspěch…

Před půjčkou se klidně poraďte
Než si sjednáte nějaký úvěr, svolejte rodinnou radu a popovídejte si v kruhu svých nejbližších. Je přeci známo, že více hlav více ví a jedině tak se můžete dobrat spolehlivého řešení. Potřebujete půjčku? Ale jak by měla být vysoká a na co přesně ji tedy využijete? Rozpočítejte pečlivě náklady a budete mít hned trochu jasněji. Nezapomeňte však na to, že půjčka s exekucí rozhodně nebude umožněna, proti nejsou jen poskytovatelé nebankovních půjček. Alternativní řešení v podstatě nenajdete, nejprve je nutné splatit dluhy a až poté si sjednávat nějaký úvěr. Pro banku už vůbec nebudete mít žádnou bonitu a neuspějete samozřejmě ani zde.