Vybrali jsme pro vás několik užitečných tipů.

Sušička

Pokud máte velké výdaje za elektřinu, v první řadě byste měla oželet sušičku na prádlo. Podle odborníků je totiž největším žroutem energie, který spotřebuje za jeden cyklus zhruba třikrát více než pračka. Mnohem levněji vás vyjde, pokud prádlo necháte volně uschnout na sušáku. Ročně vám totiž sušička připraví o více jak 3 000 Kč.

Počítač

Jsou vaše výdaje za energie příliš vysoké? Pak zapátrejte, jestli vy, anebo někdo z vaší rodiny, nenechává zbytečně dlouho zapnutý počítač. Možná se budete divit, že u vás doma celé odpoledne jede tento žrout energie, který vás může stát zbytečné stokoruny měsíčně navíc. A ročně tak můžete vydat v řádech tisícikorun.

Myčka

O tom, že se finančně rozhodně nevyplatí umývat nádobí pod tekoucí vodou, toho bylo napsáno hodně. Úspornější je napustit si dřez, což ale každému nemusí být po chuti. Nejekonomičtější je pořídit si myčku, s níž ušetříte 60 % vody, a tak i značné penízky. Vězte, že se vám investice do nového – a pochopitelně úsporného – spotřebiče vrátí.

Staré spotřebiče

Máte doma více než deset let staré spotřebiče a libujete si, jak ušetříte, když nemusíte kupovat nové? Pak zkuste porovnat spotřebu vaší letité pračky a ledničky s novými úspornými spotřebiči a uvidíte, že tak můžete ušetřit i padesát procent nákladů za energie.

Ušetřené teplo

Pokud nemáte vlastní kotel, částka za teplo se vám vyšplhá do pěkných výšin. Zkuste dbát více na to, kolik protopíte a pokud nejste doma, stahujte teplotu na radiátorech. Odmění vás měsíční úspora v řádech stokorun. Máte-li vlastní kotel, zvažte v jakém je stavu a jakého stáří, zda se případně nevyplatí vyměnit jej za nový, úsporný. Také pro vás platí – pokud nejste přes den doma, nastavte si nižší teplotu v místnostech. Úsporu brzy pocítíte.

KAFE.cz zjistilo:

Další tipy, jak doma ušetřit:

  • Dávejte přednost sprše před napuštěnou vanou.
  • Vždy vypínejte vodu, pokud si čistíte zuby, anebo se holíte.
  • Pořiďte si záchod se dvěma možnostmi splachování.
  • CD a DVD si pouštějte raději v přehrávači, než v počítači, protože tak můžete ušetřit až čtyři pětiny nákladů.
  • Vypínejte televizi, věž i další spotřebiče úplně, nenechávejte je v pohotovostním režimu. Díky němu totiž přijdete o stovky korun ročně.
  • Možná vás to nenapadlo, ale pokud necháváte nabíječku na mobil stále v zásuvce, také vám odebírá proud. Všechno se sčítá, a tak je tu ročně opět nějaká stokorunka navíc.