Už nepije, papá!

Pokud dítě převážně kojíme, je zvyklé svou potravu pít a to nepřerušovaně. Naproti tomu krmení lžičkou je zcela odlišné, na další sousto musí dítko čekat. Také chuť a vůně nového jídla je úplně jiná. Přechod na tuhou stravu proto musí probíhat pozvolna. Konzistence je nejprve vodová (pyré, řídké kaše). Poté už kašovitá, a postupně začínáme s malými a většími kousky. Mezi jednotlivými příkrmy miminko stále kojíme, i když intervaly se prodlužují.

Jak na to?

Odstavení by nemělo být náhlé, ze dne na den. To znamená, že pokud se například maminka rozhodne nastoupit do zaměstnání, měla by kojení ukončit včas a předem. U kojenců, pokud jste nucena přejít na mléko umělé, nahrazujte vždy jedno kojení dávkou z láhve. Postupně přejdete na umělou stravu úplně a tím jak stále méně častěji přikládáte dítě k prsu, se laktace zastaví.

Názory maminek

Helena (29)

„Kojila jsem 9 měsíců a pak byl Kája nemocný. Byla jsem úplně vyčerpaná, protože jsem několik nocí nespala a mléko se prostě přestalo tvořit ze dne na den – asi vlivem stresu. Byl to trochu šok pro oba, ale zvládli jsme to. Když jsem se dostala do pohody, ještě se mléko trochu objevilo, ale už jsem pak nekojila.“

Miriam (32)

„Já ještě kojím a dceři jsou dva roky. Samozřejmě už jí i běžné věci vhodné pro tenhle věk, ale počítám, že tak měsíc-dva ještě zůstanu při kojení. Počítám s tím, že pak bude trochu problém se zastavením laktace a budu si muset prsa svazovat a chladit, možná budu muset i k lékaři, ale zatím to neřeším.“

Martina (54)

„Je to už hodně dávno, co jsem kojila naše dvě dcery. V té době bylo všechno jinak. Dnes se na kojení hledí z vědeckého hlediska a doporučuje se kojit třeba dva i tři roky, probíhají školení ještě před porodem.... Kdysi (zhruba v 80. letech) jsme ale nevěděli nic, nikdo mě nic neučil a všichni doporučovali Sunary a umělá mléka. Ta osvěta úplně chyběla. Dnes se maminky mohou různě radit přes blogy a poradny přes internet. To tehdy nehrozilo. Nevím, jestli je to špatně nebo dobře, dcery jsou zdravé a mají už každá své děti, ale asi bych se dnes zařídila jinak.“

Zastavení laktace

Čím déle dítě kojíte, tím hůře se laktace zastavuje. Odstavujete-li dvouleté dítě, může to být problematičtější. Jste-li nucena ukončit kojení rychle a nemůžete tedy kojit »do ztracena«, pamatujte si, že by jste neměla mléko odstříkávat, ani přikládat dítě k prsu. To totiž tvorbu mléka podporuje. Naopak je namístě prsa ledovat a zavinovat pruhem látky. Pocit nalitých prsou bude trvat dlouho, asi okolo tří týdnů, u někoho i déle. Záleží na tom, jak má maminka vysokou hladinu hormonu prolaktinu, který za laktaci odpovídá.

Potraviny, které ano a které ne!

Existuje celá řada potravin, které produkci mléka vyvolávají a těch, které naopak bychom při kojení neměli jíst vůbec. Při odstavování bychom s tím měli také počítat a pokud možno na tuto dobu vynechat ty potraviny, které produkci mléka podporují. Přinášíme vám seznam těchto potravin:

KAFE.cz radí: Potraviny, podporující laktaci

  • Zelenina: syrová mrkev, mrkvová šťáva, květák syrový nebo vařený, syrová zelenina obecně, kromě nadýmajících druhů.
  • Obiloviny: ovocná a ječná kaše, müsli
  • Mléčné výrobky: mléko, kysané mléčné produkty, šlehačka
  • Ořechoviny: mandle, mandlová pomazánka, mandlové mléko
  • Sladidla: přírodní sladidla - např. zahuštěná jablečná šťáva, med, řepný sirup, sladový extrakt, javorový sirup, sušené ovoce

Kdy se vydat k lékaři

Nedaří li se vám stále laktaci zastavit, navštivte lékaře. Pokud to váš zdravotní stav dovolí, naordinuje vám lék Mysalfon, což je antagonista hormonu prolaktinu. Ten je ovšem účinnější u častěji kojících maminek kojenců. U dvouletého dítěte se tvorba mléka řídí zejména četností přikládání dítěte k prsu, hormony zde hrají menší roli.

Nechce náhradní mléko, vadí to?

Pro dítě je nejdůležitější mléčná bílkovina, která je v mléku obsažena. Můžete ji dodávat i jinak než jen jako náhradní mléko v lahvi. Do mléka rozmixujte ovoce, použijte ho k výrobě kaše. Zařaďte dítěti do jídelníčku dostatek mléčných výrobků – jogurty, tvaroh, sýry. Pokud máte strach, že dítě nepřijímá mléčnou stravu v dostatečné míře, poraďte se s pediatrem.