Bolest prsou je celkem běžná záležitost. Teď nemluvíme o žádné vážné nemoci, ale o bolestech, které sem tam za život potrápí každou ženu. Víte, které to jsou? A jak se s nimi vypořádat či vyrovnat? Kafe.cz to zjistilo za vás.

To hrozné PMS

Nejčastějším důvodem bolesti prsou je změna hladiny hormonů v období těsně před menstruací. Tato normální reakce těla na estrogen se den před začátkem menstruace a v její první den projevuje lehkým otokem a velkou citlivostí prsou. Tato bolest je nazývána jako cyklická, a to proto, že se objevuje v souvislosti s ženským menstruačním cyklem. Dobrou zprávou je, že netrvá věčně a nejsou potřeba žádné léky. Většinou odezní nejpozději spolu s koncem menstruace. Některým ženám pomáhá hormonální antikoncepce, která zabraňuje ovulaci a udržuje hladiny estrogenu stabilní. V zahraničí se na tuto bolest prsou používá také olej z petrklíčů, který dokáže tlak v prsou zmírnit.

Přehnané cvičení

Jestli patříte mezi vyznavačky cvičení a zvláště pak posilování, může se vám tahle bolest přihodit celkem snadno. A to tehdy, když to přeženete s tréninkem. Pak se nám může zdát, že nás bolí prsa, ale nepohodlí vychází vlastně ze svalů na spodní straně prsou – tam jsou totiž prsní svaly. Úleva tak snadno a rychle přijde se suchým teplem. Stačí tedy použít třeba hřející dečku nebo si nahřát bavlněnou plínu a položit ji na prsa.

Velká námaha

Možná jste se nemusely hned dřít v posilovně, ale někdy stačí, že se taháte s těžkým nábytkem nebo zvedáte těžký nákup. To se pak snadno může stát, že jsou prsní svaly napjaté a bolí. Znovu pak bolest vychází ze stejného místa jako při cvičení a zbavíte se jí teplem nebo léky proti bolesti.

Nesedící podprsenka

Volba špatného spodního prádla může mít docela vážné následky. Pokud je vaše podprsenka příliš těsná nebo košíčky příliš malé, kostice tak tlačí přímo na prsa (a to celý den), což vede k velké bolestivosti. A pokud dostatečně prsa nepodpírá, celodenní pohyb prsou nahoru-dolů pak vede k jejich velké citlivosti. Vše spraví správná podprsenka. Umíte si ji vybrat? Návod najdete v článku Jak vybrat správnou podprsenku.

Čtěte také: Návod na správné oblečení podprsenky

Podporujte prsa

Tento odstavec se týká hlavně těch žen, ke kterým byla příroda velmi štědrá. Právě u nich je důležité, aby prsa měly tu správnou „podporu“ po celý den, a to jak při cvičení, tak při poskakování kolem dětí. Kvůli špatné podpoře dochází k bolesti a vytahování prsní tkáně (právě tady se začínají prsa vytahovat a povadat). Nedávná studie zjišťovala, jak jsou na tom běžkyně maratonu – každá třetí si po závodě stěžovala na bolest v prsou. Na velká prsa je tak nejlepší dokonale padnoucí sportovní podprsenka. A když budete pobíhat s koštětem po místnosti, ujistěte se, že všechno sedí pevně na svém místě.

Cysty v prsou

Jsou ženy, které trpí nezhoubným onemocněním prsu, tzv. fibrocystickou nemocí prsu, při které se v prsu tvoří malé cysty o různé velikosti a vytvářejí nerovnou a hrbolatou prsní tkáň. Bolest takových prsou se pak zase objevuje v souvislosti s tím, v jaké fázi menstruačního cyklu právě jste, a tím tedy s hladinou hormonů.

Příliš mnoho kávy

Je dokázáno, že káva ani čaj přímo nezpůsobují bolest v prsou, ale někdy se právě u žen, které trpí výše zmíněným onemocněním prsou, zmírní obtíže, když vynechají kofein. Zkuste se o vynechání kávy pobavit se svým lékařem.

Obecně platí, že kvůli dočasné bolesti v prsou nemusíte ihned spěchat k lékaři. Obvykle trvá maximálně pár dní a pak zmizí tak rychle, jako se objevila. Jakmile bude bolest trvat déle nebo se bude zhoršovat, je načase navštívit doktora a příznaky s ním konzultovat.

Kafe.cz radí:

  • Zvykněte si na to, že svá prsa kontrolujete. Každý týden či 14 dní si prsa pořádně prohlédněte. Zaměřte se na jejich tvar, texturu, změny vzhledu nebo citlivost. Pokud zjistíte něco neobvyklého, informujte o tom svého lékaře. Můžete tak předejít vážnému onemocnění.