Upéct dortový korpus z piškotového těsta není až tak složité a zvládne ho téměř každý. Dort ale dělá dortem až jeho konečná úprava – potažení a zdobení. Někdy dorty vypadají spíš jako umělecké dílo a je skoro škoda je rozkrájet a sníst…

Dorty už nejsou jen kulaté, pečou se čtvercové i v různých jiných tvarech. Stejné je to i s polevami a zdobení. Doby, kdy na povrchu byla většinou jen čokoláda a uvnitř máslový krém, jsou také pryč. Marcipán, fondán a cukrářské potahovací i modelovací hmoty umožňují ve spojení s různými pomůckami vytvořit v podstatě cokoliv. Mnoho takových dortů najdete třeba na největších internetových gastrostránkách www.milujivareni.cz a podle receptů a návodů je určitě zvládnete také.

Pečením korpusu to vždy začíná…

Bez korpusu dort ovšem nevytvoříte. Většinou se používá poměrně jednoduché piškotové těsto, ale i zde je potřeba dodržet několik základních pravidel. Musíte počítat například s tím, že každá mouka má jinou nasákavost, ale třeba i s velikostí vajíček. V receptech se počítá s vejci průměrně velkými, ale pokud jsou malá, musíte na každé tři jedno přidat. Když budete mít vajíčka pro změnu větší, neubírejte, ale klidně je ponechte v předepsaném počtu – piškot pak bude jemnější.

V případě, že se rozhodnete udělat piškotové těsto s ořechy, kakaem, kávou nebo třeba kokosem, musíte ubrat tolik mouky, kolik přidáte jiné ingredience. Sypké suroviny totiž vždy musí být k počtu vajíček v určitém poměru.

Základní recept na piškotové těsto

Suroviny
• 6 vajec
• 24 dkg cukru krupice
• 12 dkg hladké mouky
• 12 dkg polohrubé mouky
• 3 lžíce oleje
• 3 lžíce vlažné vody
• špetka soli

Postup
Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli šlehejte v misce a když se začne vytvářet sníh, přidejte cukr a sníh vyšlehejte do tuha. Pak do sněhu přidejte žloutky a za stálého šlehání postupně přidávejte olej a vodu. Do směsi pak vařečkou opatrně vmíchejte mouku.
Formu důkladně vymazejte a vysypte moukou, případně vyložte pečicím papírem. V troubě, předehřáté na středné teplotu, se korpus se upeče za 20 až 30 minut.

Doba pečení
Doba pečení je závislá na typu trouby a síle korpusu. Korpus se může péct celý a v takovém případě pečení při teplotě 150 °Celsia trvá přibližně 45 minut. Mohou se ale péct i samostatné nižší pláty, z kterých se pak dort sestaví. Jejich upečení v teplotě 180 °C trvá asi 15 minut.

Pokud chcete názornou ukázku, pak se podívejte na videonávod k pečení dortového korpusu.

Zdroj: Youtube

Konečná podoba dortu

Finální podoba dortu záleží na vaší fantazii a třeba i příležitosti, pro kterou je určený, ale i surovinách. Pokud chcete použít třeba marcipán, můžete si ho vyrobit sami, ovšem mnohem výhodnější je koupit marcipán hotový. V nabídce ho má například e-shop www.ozdobdort.cz a mimo marcipán tam objevíte celou řadu dalších úžasných možností, s kterými si uděláte opravdu fantastický dort. Můžete vybírat třeba i z jiných druhů potahovacích hmot, ale také velmi kvalitní čokoládu nebo různé ozdobné sypání a další jedlé dekorace. V této chvíli máte navíc možnost ušetřit - e-shop vrací z každého nákupu 200 Kč zpět!

Plnění a potahování

Upečený a vychladlý korpus rozkrojte na požadovaný počet dílů. Na spodní plát rozetřete část krému a přiklopte ho další částí. Tak pokračujte, dokud krémem nenaplníte a nesložíte celý dort. Protože určitě chcete, aby horní část byla rovná, použijte na ni spodní část upečeného korpusu! Naplněný dort nakonec potřete slabou vrstvou krému a dejte na 15 až 30 minut do chladničky.

Pak nastává další etapa. Dort můžete pokrýt další vrstvou krému, ale třeba také čokoládou nebo marcipánem. Dokonale hladký dort s krémovým nebo čokoládovým povrchem vytvoříte mírně zahřátým nožem. Marcipán a jiné potahovací hmoty rozválíte a pak přenesete na připravený korpus.

Zdobení

Možností, jak ozdobit dort, je mnoho. Nejjednodušší je dát na jeho povrch třeba ovoce a z krému pomocí zdobicího sáčku a různých nástavců vytvořit různé vlnky nebo jiné ornamenty podle své fantazie. Z marcipánu, fondánu a dalších modelovacích hmot ale můžete vyrobit mnoho trojrozměrných prvků od jednoduchých lístečků, srdíček nebo kytiček až po různé mašle, figurky a další dekorace.

Rychleji, snadněji a levněji!

Většina krémů, marcipán a další potřeby na zdobení dortů se dají vyrobit doma, je to ale poměrně zdlouhavé i drahé a výsledek nemusí být dokonalý. I profesionální cukráři v současnosti používají různé připravené produkty, které svojí kvalitou předstihnou ty z domácí výroby. Na www.ozdobdort.cz je jich na výběr velké množství a všechny jsou od předních světových výrobců.

Pozor! V této chvíli můžete navíc využít možnost časově omezené slevy – e-shop vrací z každého nákupu 200 Kč zpět!