Židle, kterou si do kanceláře vyberete, by měla být nejen pohodlná, ale důležitá jsou i další kritéria. Lékaři varují – až dvě třetiny lidí u nás trpí problémy se zády, za které ve velké většině může právě špatné sezení. A je tu ještě jeden důvod – při špatném sezení se podle výzkumů snižuje pracovní výkonnost až o 30 procent!

Základem je pevnost a stabilita

Kvalitní kancelářská židle by měla být pevná a stabilní. Podívejte se na základnu, na níž stojí – ideální je pětiramenný podvozek, který zaručí, že se s vámi židle nepřevrhne, ani když se budete projíždět po kanceláři. Určitě oceníte také židli otáčecí a na kolečkách, která se ovšem vyplatí zkontrolovat – měla by být pevná a neměla by drhnout. Pokud máte sedavé zaměstnání, určitě volte židli s područkami. Ty by měly být výškově nastavitelné, abyste si o ně ruce mohla pohodlně opřít.

Kafe.cz zjistilo:

Co je to synchronní mechanismus?

Vydáte-li se vybírat kancelářskou židli, setkáte se u těch dražších a kvalitnějších s pojmem synchronní mechanismus. Co to znamená? Současný pohyb sedadla a opěradla. Židle se tedy maximálně přizpůsobuje vašim pohybům a tělu, vychází vstříc vaší páteři a vy nepřetěžujete jen určité svalové skupiny. Mluvíme o tzv. dynamickém sezení.

Dbejte na výškovou nastavitelnost

Samostatnou kapitolou je pak sedák a opěrka zad. Pro vaše záda a celé tělo je ideální, pokud si zvolíte židli anatomickou, tedy s tvarovaným sedákem a bederní opěrkou, která bude zdravě podpírat páteř. Při výběru židle dejte pozor na to, aby vše bylo výškově nastavitelné. Na židli byste měla správně sedět tak, abyste se chodidly dotýkala země. Také bederní opěrka či anatomicky tvarované opěradlo by mělo být nastavené tak, aby správně kopírovalo vaši páteř. V opačném případě by mohlo přinést více škody, než užitku. Velmi dobře uděláte i tehdy, pokud zvolíte židli s hlavovou opěrkou. Ulehčíte tak krční páteři.

Tipy Kafe.cz: