Ve světě se pěstuje pouze sedm druhů této úžasné plodiny, každý má ale tisíce odrůd. Bez brambor už si náš jídelníček ani neumíme představit. A už vůbec ne takový typický vánoční bramborový salát.

Jak se dělí brambory

Konzumní brambory se dělí na rané a pozdní. První z nich jsou sklízené před dosažením úplné zralosti hlíz a mají snadno odstranitelnou slupku bez loupání, zatímco ty druhé, pozdní, jsou sklízené až po dosažení úplné zralosti hlíz s dobře vyvinutou a pevnou slupkou. Brambory se označují názvem skupiny a odrůdou, při dovozu i zemí původu. U konzumních pozdních se navíc uvádí užití podle varného typu, tedy nejvhodnější využití v kuchyni.

  • Typ A: Jsou vhodné do salátů, pro vaření ve slupce, na loupačku a jako příloha. Hlízy mají po varu pevné, tuhé, lojovaté – nemoučnatí a nerozváří se ani delší dobou varu.
  • Typ B: Jsou univerzální přílohové, hodí se do salátů, gulášů, polévek a pro restování. Po varu se částečně rozsypávají a mírně moučnatí.
  • Typ C: Hodí se na přípravu kaší a těsta, používají se na výrobu hranolků, bramboráků, bramborových placek. Hlízy po varu moučnatí a rozsypávají se.
  • Typ D: Je určen pro průmyslové zpracování.

Kafe.cz zjistilo

Jaké brambory rozhodně nekupovat?

Pokud se vám v prodejně pokusí vnutit brambory nahnilé, popraskané, zelené, strupovité, namrzlé nebo třeba zapáchající, příště se takovému krámku zdaleka vyhněte. Hlízy by navíc neměly mít klíčky delší než tři milimetry.

Tipy KAFE.cz

Jak uskladnit brambory

  • Brambory se správně skladují v chladu, ale nikdy ne v mrazu, jinak zesládnou.
  • Pokud je necháte na světle, naklíčí. Brambory s delšími klíčky by se neměly používat.
  • Hlízy rozhodně neuchovávejte v plastikových sáčcích a igelitových taškách. Musejí dýchat. Vlhko a mokro se podílí na urychlení hnilobných procesů, jsou živnou půdou pro nemoci brambor.
  • Pokud ve stejném sklepě skladujete také jablka, umístěte je co nejdále od brambor. Jablka totiž uvolňují ethylenový plyn, který urychluje jejich zrání.

Brambory a vitamin C

V české populaci představují brambory jeden z nejvýznamnějších zdrojů vitaminu C. Bohužel jeho obsah klesá téměř ihned po sklizni. Ve 100 gramech čerstvě vykopaných brambor se nachází až 25 miligramů vitamínu C. Už po čtvrtročním skladování se ale ztrácí až 30 %.

Chutné, ale i nebezpečné

Riziko spojené s konzumací představují brambory zelené nebo naklíčené, které obsahují alkaloidy chaconin a solanin. Nadměrné množství těchto látek je při požití prudce jedovaté. Dokonce i jen minimum solaninu může u citlivých jedinců vyvolat bolesti hlavy nebo nevolnost.

Bramborové perličky

  • Sir Francise Drake, anglický admirál, korzár a mořeplavec, poslal několik hlíz svému příteli k sadbě. První anglická bramborová hostina se však nevyvedla – místo podzemních hlíz byly sklizeny a připraveny nadzemní zelené bobule.
  • Skotové brambory zpočátku odmítali, protože nejsou zmíněny v Bibli.
  • V Čechách se objevily poprvé v 17. století v klášterní zahradě irských františkánů v Praze. Z té doby také pochází nejstarší české pojmenování: zemské jablko.
  • Za Marie Terezie bylo dovezeno značné množství brambor z Pruska. Lidé je tehdy nazývali podle Branibor „brambury“.
  • Zprvu se brambory pěstovaly v klášterních a šlechtických zahradách. Jako delikatesa pak byly servírovány s cukrem a skořicí.
  • V Česku existuje přes třicet lidových názvů pro tuto plodinu. A tak si zejména na Moravě pochutnávají na erteplích, kobzolích nebo třeba na zemákách.