Hoďte za hlavu všemožné diety, opakované neúspěchy a strašidelný jojo efekt a konečně se přestaňte trápit. To, že z jídelníčku vyřadíte určité potraviny, začnete jíst tukožroutské polévky či denní jídla budou nahrazovat hubnoucí koktejly, není trvalé řešení. Chce to postupnou změnu životního stylu a stravovacích návyků. A proto začněte hubnout od hlavy.

Když mozek nesouhlasí

Naše hlava je mocný nástroj a pokud nepřesvědčíte, že do toho máte jít, hlavně ji, tak se vám hubnutí nejspíš nepodaří. Mozek často přesvědčí naši vůli i motivaci a pak se společně rozhodnou zaútočit v tu nejnevhodnější chvíli. Slovo dieta je pro většinu lidí spojené s negativními emocemi a tak ji také bereme. Jen jako nutné zlo. Zároveň jsme velmi pohodlní, do změn se nám moc nechce, protože to mnohdy stojí mnoho úsilí a času. A stejně to zase nevyjde, tak proč se trápit. Tohle je načase změnit! Musíte si uvědomit, že hubnutí, či spíše změna životní stylu, má být radost a že to děláte z lásky k sobě a ke svému zdraví. Tak lépe budete snášet změny, které rozhodně nastanou.

Nový rok

Znáte to, skončí svátky a vy stoupnete na váhu, její ručička se pohne do červených čísel a vy šílíte. Ihned začnete zběsile hubnout. Nastává peklo, trápení se hlady a to většinou končí nezdarem. Začnete držet zase jednu „zaručenou“ dietu, jíte jen suchary a pijete vodu. Na chvíli zhubnete, ale jakmile se vrátíte do normálu, kila stoupnou a ještě dostanete přídavek. Třeba 5 kilo navrch. Nabídněte hlavě milejší a lákavější vyhlídky. A při nich myslete hlavně na sebe. Hubnete přeci pro sebe a své zdraví. Nebo ne?

Tip KAFE.cz

Valouchovo desatero pro vaši pohodu

Krizové momenty?

Připravte se na to, že mohou přijít krizové momenty, kdy se vám hlava bude snažit namluvit, že hubnutí nemá smysl. Ztráta práce, rozvod, problémy s bydlením či pouhopouhý pracovní stres. A nemusí to být tak kritické. Stačí, aby maminka nebo babička napekla výborné koláčky, přišly tradiční svátky s prohýbajícími se stoly pod návaly jídla nebo jedna větší narozeninová oslava. A vůle je v trapu! Proto ještě před hozením jídelníčku do koše zapřemýšlejte nad důvodem a pojmenujte ho. Na chvíli se zastavte, popřemýšlejte a nenechte se vykolejit.

Rada Kafe.cz:

  • Vyhraďte si jeden den jen pro sebe. Jako odměnu za dobrý týden. Zajděte si na masáž, do sauny nebo s kamarádkou do čajovny. Uvidíte, jak vás takový den nabije energií.

Odborná pomoc

Máte strach? Nemáte vůli? Stres vás nutí přejídat se? A samy si s tím nevíte rady? Pak se určitě obraťte na kamarádku, rodinu nebo v nejlepším případě na odborníka, který by vám mohl se začátkem hubnutí pomoci. Zajít můžete k obezitologovi, nutričnímu specialistovi, psychologovi nebo osobnímu kouči. Ti pro vás mohou být skvělým průvodcem v těžkých začátcích. Učitelé, kteří vám nedovolí sejít z cesty.

Tip KAFE.cz

Rozhovor s odbornicí na hubnutí, Ivou Málkovou

A výsledky?

Jakmile se vám podaří najet na správnou cestu a míříte úspěšně k cíli, můžete se těšit z výsledků, které postupně přijdou. Posilníte imunitu, pleť bude jasnější a pevnější, budete více v kondici, přestanou vás trápit zažívací potíže, budete lépe spát, zlepší se vám zdraví a přestanou vás bolet namáhané klouby. A to už během krátké chvíle. Třešničkou na dortu pak bude nižší váha, kterou si budete schopny udržet již celý život.

Tipy KAFE.cz pro správné hubnutí:

  1. Nedávejte si nereálné cíle! Nesnažte se hlavě namluvit, že se musí ihned přizpůsobit vašim tužbám. Takže zapomeňte na cíl „do dvou měsíců mám 20 kilo dole“ a zkuste to jednodušeji. Třeba: „každý týden objevím novou zdravou potravinu, kterou pak zařadím do jídelníčku“ nebo „zkusím zjistit, jaký sport by mi vyhovoval“ a poslední tip: „zkusím se podívat do fitness center v okolí a někam se zapsat.“
  2. Myslete pozitivně! A proto ze svého slovníku vypusťte slova jako „musím“, „nesmím“ nebo „odteď“. Všechny změny musí probíhat postupně a pomalu. Na pohyb, novou stravu i myšlenku, že hubnu, si tělo i hlava musí zvyknout.
  3. Zapomeňte, že existuje slovo dieta! A nahraďte ho novým slovním spojením - změna životního stylu či nový začátek. Hlavně se při jeho vyslovení musíte cítit příjemně.
  4. Pamatujte, že je to natrvalo! A proto je jasné, že nám to nepůjde rychle. Ale výsledek pak bude stát za to.
  5. Správný úbytek váhy by měl být 0,5 – 1 kg za týden!
  6. Zaměřte se na tvar postavy! Také na pružnost pokožky či velikost oblečení. Nehubněte na váhu, někdy nás to může klamat.
  7. Jděte k lékaři! Pokud vás trápí zdravotní potíže, spojené s obezitou či nadváhou, jako třeba nespavost, vysoký cholesterol, vyšší krevní tlak, bolest kloubů a svalů nebo cukrovka, tak se nechte před začátkem hubnutí prohlédnout lékařem.
  8. Objevujte nové chutě! Převezte své chuťové buňky a dávejte jim zdravé dobroty. Zdravá strava neznamená ihned nepoživatelná.
  9. Cvičte! Pohyb je nedílnou součástí procesu hubnutí. A věřte tomu, že po chvíli vás začne bavit. Nemusíte hned padnout. Nejdříve začněte s procházkami a postupně přidávejte na intenzitě i délce cvičení (zkuste Cvičení KAFE.cz s Vaškem Krejčíkem).
  10. Mějte motivaci a plán! Hubnutí si naplánujte. Ale i plán může být flexibilní. Po jednom koláčku ještě nikdo s hubnutím nepřestal. Není potřeba si trhat hlavu za to, že jste snědla kousek čokolády. Raději si jděte zaběhat nebo jednou vyzkoušejte schody.

Tip Kafe.cz:

Myslíte, že vám bude chybět čokoláda? Pak se jí nevzdávejte úplně, ale nahraďte ji tou kvalitnější, která má nižší glykemický index, a proto jí sníte méně.