Nadřízení nejsou vždy takoví, jak bychom chtěli. Abychom před nimi obstály, je dobré s nimi jednat sebejistě – to nám přinese úspěch. Chce to přidat navíc trochu diplomacie a šikovné komunikace a šéf je náš! Hlavně nepodlézejte, k ničemu to není, a nadřízený to rychle pozná.

Diskutujte: Za co byste vlastnímu šéfovi strhli osobní ohodnocení?

Kafe zjistilo:

  • Mobbing na pracovištích v období celosvětové krize zhoustnul. Lidé se bojí o práci a nadřízení to vědí.
  • Sociologické průzkumy ukázaly, že většina nadřízených mužů v převážně ženském kolektivu má sklony využívat své převahy a jejich chování hraničí (nebo přímo je) sexuálním obtěžováním.
  • Jen 3 % šéfů v USA, kteří si začnou milostný románek s podřízenou, ve vztahu pokračují delší dobu. U nás to nejspíš nebude jiné.

Jak zlepšit komunikaci s nadřízeným:

Mluvte jasně a stručně

Každý má své vlastní starosti a povinnosti a nikoho nezajímají ty vaše. Proto když chcete nadřízenému něco prezentovat, buďte struční. Už Shakespeare v Hamletovi psal, že „stručnost je duší vtipu a zdlouhavost mu dělá dlouhý nos“. A je to pravda.

Usmívejte se i očima

Hůř se mu pak na vás bude zvedat hlas A samozřejmě platí, že úsměv by měl být vidět i na očích. Doma to můžete trénovat před zrcadlem tak, že se budete usmívat a zakryjete si při tom ústa.

Vaše nápady v šéfově hlavě

Není od věci občas vedoucímu podsunout své nápady. Myšlenky, které mu chcete „podstrčit“, zkuste šikovně provázat s tím, co už někdy řekl. Například: „Jak jste minule rozhodl, použijeme toto logo.“ (Tady následuje vaše myšlenka, kterou si tím pádem vezme nadřízený za svou.) „Bylo by dobré ho dát na všechny čtyři strany obalu, aby bylo vidět.“ Dál se o věc nemusíte starat. Tento postup je možné aplikovat na jakoukoli oblast.

Nebuďte korouhvička

Není nic horšího, než když ukážete šéfovi pružnost své páteře. Řekne se: uděláme to takhle, vy souhlasíte. Pak se rozhodne, že to provedete jinak, a vy zase souhlasíte. Tohle nebude dlouho fungovat. Váš jasný názor totiž nadřízenému napoví, co od vás může očekávat. Dvojí tvář naznačuje možnost zrady, proto si můžete být jistí, že na svém místě dlouho nevydržíte. Každý je nahraditelný. Pokud o práci nechcete přijít, stůjte si za svým názorem a braňte ho.

Dobře vedoucího nalaďte

Naveďte nadřízeného k tomu, aby na vaše otázky odpovídal kladně. Jedna pozitivní odpověď totiž často vede k souhlasné reakci na následující otázku. Příznivé reakce naznačují, že otázky jsou příjemné a nadřízený na ně bude rád odpovídat.
Nejdřív začněte fakty, o kterých máte jistotu, že se stanou. Víte, že se nadřízený zúčastní porady, ale přesto se ho zeptáte, jestli přijde. Odpoví, že ano. Pak položíte otázku, jestli se ho k danému tématu můžete i něco zeptat. Určitě opět řekne, že jistě, protože jinak by byl považovaný za nedemokratického šéfa. Pak pokračujte neutrálním návrhem: „Aktualizoval/a bych seznam dodavatelů, souhlasíte-li.“ Na to šéf opět odpoví, že ano. Ve finále se zeptejte, na to zásadní, co potřebujete vědět: „Můžu dnes odejít z práce dřív?“ Co může šéf po sérii souhlasných přitakání říct? Jistě, záleží na povaze i náladě vedoucího, ale o volnu pro vás určitě zauvažuje víc, než kdybyste na něj rovnou vyhrkli, že chcete jít dřív domů.

S diplomacií nejdál dojdeš

Zvažujte vhodná slova. Pokud zaútočíte na někoho ve firmě, dotknete se tím i jeho ega. Nedonášejte a nepomlouvejte. Je to velký omyl, myslet si, že šéfové mají donašeče rádi. Ve skutečnosti s touhle taktikou daleko nedojdete.

Říkejte ne

Přestaňte se toho obávat. Nadřízenému můžete říct, že na úkol nemáte potřebné kompetence, nebo aby delegoval povinnosti lépe, protože vás přetěžuje. Dejte najevo, že sexuální výstřelky nestrpíte a obrátíte se případně na jeho nadřízeného.

Ujasněte si řád

Vynasnažte se i hektického šéfa přimět k pravidelným povinnostem. Aby porady pořádal pokud možno ve stejný čas, dokumenty dával na určité místo, podepisoval faktury hned ráno, přesně (nejlépe písemně) definoval, co potřebuje, vyřizoval poštu... Budete ho muset přesvědčit, že se jemu samotnému uleví a získáte všichni větší klid na práci.

Přečtěte si ještě: