Zlepšete si imunitu a nasaďte týdenní otužovací kúru

Týden před odjezdem je vhodné začít podporovat imunitu. „Dávat si každý den nejlépe dva šálky teplého čaje s těmito přísadami: několik stroužků čerstvého (případně usušeného zázvoru), lžíci nastrouhaného jablka, přidat hřebíček, půl lžičky skořice a přidat lžičku kustovnice čínské. Samotný zázvorový čaj si dělejte i několikrát denně,“ radí Martin Škába, výživový poradce.

Alespoň týden před odjezdem bychom podle odborníka měli omezit konzumaci mléčných výrobků. Ochlazují a zahleňují náš plicní i trávicí systém a kvůli tomu jsme v zimě náchylnější k nemocím. V zimě je nejlépe dělat si často teplé vývary z hovězího masa s větším množstvím kořenové zeleniny.

Veškerá imunita těla souvisí s čistým trávicím traktem. Hlavně v oblasti tlustého střeva. Pokud se chcete vyzbrojit silnějším imunitním systémem, zařaďte do svého jídelníčku více zeleniny, v zimě pouze tepelně upravené s nepatrným okořeněním, jako je bazalka, sušený zázvor, kari, pepř apod. Nejlépe je lehce ji povařit, restovat, případně krátce grilovat. Využijte síly vařené brokolice, celeru, mrkve, česneku, červené cibule, pórku a červené řepy. Zelenina obsahuje kromě vitamínů, minerálů, fytoživin a enzymů důležitou vlákninu, která nám pomáhá čistit střeva. Také si dávejte každý den vrchovatou lžíci kysaného zelí z domácí nebo bio produkce, případně dalších druhů kvašené zeleniny nebo šťáv z kysané zeleniny. Obsahují bakterie mléčného kvašení, které jsou důležité pro zdravé bakteriální osídlení našich střev. A v neposlední řadě přidávejte do jídla rozemleté lněné semínko. Je to skvělý čistič, který podporuje objem a pravidelnost stolice.

I týden před odjezdem má smysl začít s otužováním. Každý den si dejte třeba jen několik minut studenou sprchu (postupně přejděte z teplé na vlažnou a pak na studenou). Povzbudíte tak imunitu svého těla a organismus si zvykne na chlad přirozeně, ne šokem.

Energii při lyžování vám dodá správná snídaně

Na horách pak myslete na základní věc, kterou je dostatečně teplé oblečení, ideálně vrstvené tak, abyste je mohli postupně odkládat dle počasí. Teplé, ale vzdušné oblečení je základ. Hlavně pokud jezdíte na lyžích, kde budou velké rozdíly mezi pohybem při sjíždění sjezdovky nebo pak „stání“ na vleku.

Nejlepší je na horách začít den tak, že si dáte jednu dávku extraktu z grepových jadérek a pak se teprve nasnídáte. Nedávejte si do žaludku nic studeného (jogurty, sýry, mléko apod.). Co takhle začít den chutnou kaší (ovesná, jáhlová, pohanková, rýžová) se skořicí, sušeným ovocem a několika para, vlašskými ořechy, kešu či mandlemi. Oslaďte to javorovým sirupem. Jiná možnost je dát si celozrnný chléb s kvalitní krůtí šunkou s 95 % masa a rostlinnou brokolicovou pomazánkou. Nebo zkuste jemné ovesné vločky s rostlinným mlékem (sójové, rýžové, mandlové, nápoj z quiona…), sušeným ovocem a ořechy. Případně si dejte vaječnou omeletu s kousky tempehu, k tomu celozrnný žitný knackebrot a bio hořčici. „Tato jídla jsou vydatná a energie vám vydrží celé dopoledne. Nezatíží vaše trávení, díky tomu se vám bude lépe lyžovat a budete odolnější vůči nastydnutí,“ doporučuje Martin Škába. Jako nápoj jsou vhodné ovocné čaje, vlažná neperlivá voda či třeba caro (velmi lahodná a chutná náhrada kávy). A pozor:

Ráno vypijte alespoň 0,4 dcl teplejší vody!

Přemýšlejte předem o tom, co budete během dne jíst. Hlavně si zjistěte, jaká je nabídka v „bufetech“ na sjezdovkách nebo kolem lyžařských tras. Vždy je lépe se připravit na to, že to nebudou právě nejzdravější jídla. „Kupte si zdravé tyčinky pro případ krize a vybavte se lahvičkou s namíchaným proteinovým nápojem bez umělých sladidel. Když budete jíst na sjezdovce, dávejte si hlavně vařené maso, hutné zeleninové polévky, rýži, těstoviny. Vyhýbejte se smaženým jídlům, které zaneřádí váš trávicí trakt, nebudete pak mít energii pro lyžování a budete náchylnější pro rozvoj nastydnutí. A jezte každé tři hodiny!“ radí odborník.

Správný pitný režim a jak na alkohol

V zimě, kdy jsou teploty mnohdy hluboko pod bodem mrazu, se nám prostě nechce pít. I když nemáte pocit žízně, pravidelné popíjení je nezbytné - stačí i třeba deci na jedno napití. Pokud vypijete více, často se toho ve vás moc neudrží a budete spíše „průtokovým ohřívačem“, než abyste tělo pomalu hydratovali. Naše tělo je složené hlavně z vody. Pokud mu chybí, razantně to pocítíte na nedostatku energie a může dojít až ke kolapsu. Když budete tekutiny pravidelně doplňovat, budete odolnější vůči fyzické zátěži. A co pít? Hlavně ovocné či nejlépe zázvorové čaje. Vyvarujte se pití více než jedné kávy za den. Ta dehydratuje tělo, silně překyseluje a podkopává regeneraci a detoxikaci těla. Pak je možné snáze nastydnout nebo onemocnět. A také pozor na pivo, které má silně ochlazující účinek!

Vaše tělo bude jistě každý den dostatečně fyzicky vyčerpané, i pak ale myslete na to, abyste si správně nastartovali následnou regeneraci. K večeři si dávejte mnoho tepelně upravené zeleniny, s lehce stravitelnými bílkovinami, jako jsou ryby či krůtí maso. Pokud to nabídka hotelu dovolí, využívejte rostlinných zdrojů bílkovin v luštěninách, které mají mnoho vlákniny i cenných minerálů. Nezapomínejte na sójové výrobky, jako je tofu nebo ještě lépe tempeh a miso. K tomu si dávejte celozrnné těstoviny, rýži natural, celozrnný kuskus, bulgur, jáhly. Večer si dopřejte alespoň jednu dávku extraktu z grepových jadérek buď 15 minut před jídlem, nebo hodinu po jídle. „Chápu, že se u mnohých lidí večer neobejde bez alkoholu. Držte se ale pravidla, že všeho moc škodí. Pokud budete během dovolené užívat přírodní zdroje B-komplexu (např. pivovarnické kvasnice) a lecitin s vitaminem E, vaše játra i imunitní systém to ocení,“ dodává Škába.