Místo ledu chlazení vzduchem

Dnešní chytré lednice nás ohromují vlastnostmi, které jsme si před pár lety dokázali jen stěží představit. Zásadním průlomem je ovládání pomocí hlasu či chytrého zařízení, ať už telefonu či tabletu. Jedním dotykem tak nastavíte osvětlení, teplotu lednice či expresní mrazení. Za zmínku stojí i inovativní technologie cirkulace vzduchu, díky níž vydrží potraviny déle čerstvé a správně voňavé.

Spálené kuře? Už nikdy!

Zná to snad každá žena – na chvilku si odskočí z kuchyně, zapomene vypnout troubu a výsledkem je spálený koláč nebo spečené kuře. Ale není to jen o nepozornosti. Mnohdy je skutečně těžké odhadnout, jak dlouho je daný pokrm nutné péct, aby nebyl vysušený nebo nedopečený. Výborným pomocníkem jsou v tomto případě chytré trouby. Disponují totiž množstvím praktických funkcí a přednastavených programů, díky nimž budou vaše pokrmy vždy perfektně připravené. Nebudete už muset řešit, na kolik stupňů a jak dlouho byste měli pokrm péct, stačí pouze zmáčknout příslušný knoflík a nechat troubu, aby si s jídlem sama poradila. Některé z nich navíc disponují vestavnou sušičkou, dvouúrovňovým grilem nebo zabudovanou HD kamerou.

Prach, který se uklízí „sám“

Práci v domácnosti vám usnadní i chytré vysavače, ať už ty robotické, které fungují téměř samy, nebo ty ruční se spoustou vychytaných funkcí. Dokážou například automaticky rozpoznat typ podlahy a přizpůsobit mu režim vysávání, jsou skladné, snadno ovladatelné a extrémně výkonné. Horkou novinkou je třeba Kobold VK200, který se obratně vypořádá nejen s koberci a podlahami, ale i s čalouněným nábytkem, matracemi a textiliemi. V kombinaci s nástavcem SP600 dokonce vysává i vytírá najednou.

Šetří čas i peníze

Termostaty, díky nimž můžete pohodlně regulovat a ovládat topení v jednotlivých místnostech i patrech, jsou nedocenitelným pomocníkem. Šetří totiž nejen čas, ale i peníze. Dnes se navíc na trhu objevují i takové, které je možné řídit na dálku pomocí chytrého telefonu či tabletu. Některé wifi termostaty jsou dokonce tak inteligentní, že rozeznají pohyb jednotlivých členů domácnosti, a když poslední z nich opustí byt, automaticky sníží teplotu. Když se pak některý z členů přiblíží, začnou opět topit.

Vaří na dotek jednoho prstu

Pryč jsou doby, kdy se v hrncích jen dusilo a vařilo, v těch současných, multifunkčních, můžete navíc fermentovat, mixovat, sekat, šlehat, emulgovat, ohřívat i vážit. Moderní video funkce vás provedou krok za krokem nejrůznějšími recepty a poradí vám tipy a triky, díky nimž bude vaše vaření ještě snazší. V případě některých chytrých hrnců, například Thermomixu, nebudete potřebovat ani iPhone, iPad či chytré aplikace. Přístroj totiž disponuje wifi a vlastní platformou Cookidoo, v níž se nachází více než 40 000 mezinárodních receptů. Stačí jen stisknout tlačítko a nechat se vést… Vaření snad nikdy nebylo jednodušší!