S výukou cizích řečí je to podobně jako s dietou. Zkoušíte ji znovu a znovu a věříte, že jednou konečně zhubnete napořád. Přihlásíte se na jazykový kurz a doufáte, že ho dokončíte, nabyté znalosti vám zůstanou v hlavě a vy se ve světě už neztratíte. Ale když výsledky nepřicházejí, vzdáte to. Tak co kdybyste to tentokrát už konečně dotáhli do konce?

Základem je motivace

Známá věta, že vzdělání je investice, kterou vám nikdo nevezme, je sice pravdivá, ovšem při neustálém začínání a opakování výuky se vám ty vědomosti mohou řádně prodražit. Hned od začátku mějte na paměti, že motivace je to, co rozhoduje, jestli a jak se cizí řeč naučíte. Jestliže je vaší motivací co nejrychleji se naučit anglicky, dost pravděpodobně se zařadíte do dlouhého zástupu věčných začátečníků. Určete si proto několik menších cílů, a stejně tak i časové limity, ve kterých chcete těchto cílů dosáhnout.

Odměňujte se

Kromě reálných a jasných cílů si stanovte i kritéria, podle kterých budete hodnotit jejich zvládnutí. S určením vhodných měřítek vám může pomoci někdo, kdo už studium daného jazyka úspěšně absolvoval – váš učitel nebo jiný studující. Při stanovení cílů a kritérií platí, že musíte stát nohama pevně na zemi. Nesplnitelné mety jsou jednou z nejspolehlivějších cest, jak si studium cizího jazyka znechutit.

Jste-li pilné včelky, snažíte se a děláte pokroky, nezapomeňte se odměnit. Třeba několika dny v zahraničí, kde si můžete nabyté znalosti rovnou otestovat v praxi. Pokud se budete přemlouvat a nutit k další lekci, může být vidina odměny možná to, co vás namotivuje a popostrčí k dalšímu studiu.

Stud není na místě

Procvičujte si nová slovíčka a fráze všude, kde je to jen možné. Louskejte články na internetu, kupte si knížku v daném jazyce, poslouchejte cizí rádia, sledujte zahraniční kanály v televizi. Narazíte-li v českém televizním programu na film v původním znění s titulky, neváhejte. Ostatně i v kině dávají dost často nedabované snímky. Doba, po kterou na sebe necháte působit cizí jazyk pasivně (i při pouhém poslouchání například anglických písniček) se také počítá. Ti společenštější z vás by se určitě neměli stydět navštívit třeba restauraci, kde se schází cizojazyčná komunita. A hlavně se nebojte mluvit, chyby dělá každý!

Nepodceňujte domácí přípravu

Říkáte-li často při výuce jazyků slovo „nestíhám“, vězte, že jste na nejlepší cestě zařadit se do skupiny věčných začátečníků. Jestliže nestíháte a chodíte na pravidelné kurzy jen občas s vědomím, že snad za těch pár hodin přece jen něco pochytíte, nebo si aspoň zopakujete to, co už znáte, jste na omylu. Je to totiž jen alibi pro vaše svědomí a neefektivní mrhání penězi. V tom případě berte raději soukromé hodiny, se kterými se vám lektor časově přizpůsobí. Vyšší cena výuky vás bude možná více motivovat k tomu, abyste se na hodiny připravovali. Obvykle se doporučuje věnovat jazyku zhruba dvakrát týdně devadesát minut.

Velmi důležitá je i domácí příprava, protože se zásadně podílí na rychlosti, jakou se jazyk naučíte. Při plánování kurzu tedy zahrňte do týdenního režimu i čas na domácí přípravu. Určete si konkrétní dny a devadesátiminutovky v týdnu a zkuste s nimi počítat jako s časem, který nemůžete na nic jiného využít. Disciplína, motivace a houževnatost jsou při výuce cizí řeči naprostým základem.

Jak si usnadnit studium cizího jazyka

1. Je-li to možné, využívejte k učení i čas věnovaný jiným činnostem – poslouchejte nahrávky v dopravním prostředku, při uklízení, vaření, ve vaně… Na procvičování využívejte různá místa doma, v přírodě, během zájmových aktivit a podobně.
2. Pokoušejte se pojmenovat a popsat všechny situace, do kterých se během dne dostanete, a představte si, co byste v nich říkali za použití cizího jazyka.
3. Označujte si předměty v domácnosti lepicími papírky s jejich pojmenováním v daném jazyce. Slovíčka tak budete mít pořád na očích.
4. Při čtení knih a poslouchání cizí řeči z médií si postupně zafixujete i správné gramatické vazby a výslovnost.
5. Když si prozpěvujete nějakou písničku, zaměřte se i na slova a zkuste rozluštit, o čem se v té písni zpívá.
6. Procvičování doslovných překladu z cizího jazyka pomáhá rozvoji myšlení v této řeči.
7. Ucelená větná spojení znějí jinak než samostatná slova. Je lepší se učit tyto celky.
8. Po dosažení určitého stupně znalosti je ideální pobyt v prostředí, kde se tímto jazykem hovoří.
9. Výuce cizího jazyka je výhodnější věnovat denně kratší dobu (třeba jen půlhodinu), než delší čas jen jednou týdně.
10. Jestliže začínáte s jazykem už poněkolikáté a zůstáváte pořád u základního učiva, potřebujete něco změnit. Zkuste například jiný typ kurzu, můžete také studium zintenzivnit, případně se přihlásit rovnou na intenzivní pobytový kurz, kdy vás od studia nebude nic a nikdo (práce, rodina, přátelé, záliby) odvádět.
11. Vynecháváte-li hodiny z důvodu pracovního vytížení, vyzkoušejte distanční kurz – například přes komunikační program Skype nebo prostřednictvím on-line služby internetu.