V dubnu proběhl v České republice již čtvrtý ročník edukační roadshow Žluté týdny. Jejím cílem je upozornit širokou veřejnost na neviditelné nebezpečí nákazy žloutenkou a informovat o možnostech prevence této rozšířené infekční nemoci.

Mezi základní způsoby prevence žloutenek patří dodržování hygieny a správné umývání rukou. Z nedávné ankety vyplynulo, že si běžně umýváme ruce po použití WC, po cestování městskou hromadnou dopravou či po příchodu z venkovního prostředí. Na hygienu však lidé často zapomínají před konzumací jídla. Mnohdy navíc ani neznají způsob, jak si správně ruce umýt, aby zůstaly opravdu čisté.

Jak si správně umýt ruce

Opláchněte si ruce vodou.

Naneste dostatek mýdla k pokrytí celého povrchu rukou.

Třete ruce dlaněmi o sebe.

Pravou dlaní přes levý hřbet propletenými prsty a obráceně.

Dlaní o dlaň s propletenými prsty o sebe.

Hřbety prstů o druhou dlaň se zahnutými prsty.

Rotační tření levého palce zavřenou pravou dlaní a obráceně.

Rotační tření články prstů o dlaň protilehlé ruky tam a zpět a obráceně.

Opláchněte si ruce vodou.

Důkladně si osušte ruce jednorázovým ručníkem.

Použijte ručník k zastavení vodovodu.

Nyní jsou vaše ruce dobře umyté.

Mytí rukou: Názor lékaře

MUDr. Jan Rutsch, vedoucí lékař Centra cestovní medicíny:
„Ruce jsou nejčastějším přenašečem infekcí. Nemytýma rukama se přenáší infekční onemocnění jako např. infekční žloutenky. Ne vždy si lidé umí ruce správně umýt, někdy si ruce před jídlem nemyjí vůbec či si ruce osuší do použitého ručníku na veřejném místě. Takovým chováním se zbytečně vystavují riziku nákazy infekční žloutenkou. Účinnou ochranou před žloutenkou A a B je běžně dostupné očkování.“

KAFE.cz zjistilo

Žloutenka je infekční virové onemocnění jater, kterým se může snadno nakazit jakýkoliv člověk. To potvrzuje i fakt, že u celé třetiny pacientů nelze identifikovat přesnou příčinu nákazy. Žloutenkou typu A (nemoc špinavých rukou) se při aktivním stylu života mohou děti i dospělí nakazit poměrně snadno; při cestování městskou hromadnou dopravou, návštěvě restaurace, kavárny či kina, cestách do exotických oblastí, ale i běžné konzumaci potravin při nesprávně umytých rukou. Žloutenka typu B se přenáší mikroskopickým množstvím infikované krve, která se dostane do krevního oběhu člověka. Nákaza tímto typem nemoci hrozí např. při použití vypůjčených hygienických potřeb (zubního kartáčku, ručníku) či při zranění ve sportu.