Jaké má zápal plic příznaky?

Zápal plic způsobují streptokoky, hemofily nebo stafylokoky – bakterie, které se usadí v plicích a vznikají tak komplikace způsobené infekcemi v dýchacích cestách. Ne tak častý je také zápal plic způsobený viry, například chřipkovým nebo cytomegalovirem.

Mezi nejčastější příznaky zápalu plic patří ztížené dýchání a kašel, zvýšená teplota nebo horečka. Stejně jako u chřipky se může projevit také celková únava, bolest kloubů a svalů či nevolnost.

Nepříjemný je zejména suchý a dráždivý kašel, který nám mnohokrát nedovoluje se pořádně nadechnout. Suchý kašel se projevuje při virovém zápalu plic, u bakteriální infekce je kašel vlhký.

Jak léčit zápal plic?

Pokud máte podezření na zápal plic, určitě kontaktujte svého lékaře, který vám doporučí nejvhodnější léčbu. Jelikož jde o infekční onemocnění, kdy se nemoc šíří kapénkami nebo dotykem, měli byste zůstat doma a nechodit mezi lidi. Obecně platí, že v době kašle je nemoc nejvíce infekční, v případě vlhkého kašle s vykašláváním hlenů nakažlivost stoupá.

Jestli jsme se nakazili, zjistíme za 1 až 6 dní, záleží na typu infekce – virový zápal plic má inkubační dobu až 6 dní, bakteriální zhruba 3 dny. Léčba přitom trvá nejméně 2 týdny. Ovšem to neznamená, že za dva týdny budeme zase fit jako rybička, rekonvalescence je dlouhá a trvat může klidně měsíc. Všechno ale záleží i na vašem zdravotním stavu, pokud máte přidružené nemoci, léčba se protáhne.

Antibiotika, kvalitní spánek a klid

Nejčastějším prostředkem na účinnou léčbu zápalu plic jsou antibiotika. Pokud vám je lékař předepíše, berte je poctivě přesně podle pokynů. Vhodné je k antibiotikům brát také probiotika, díky kterým nebudete mít tak zatěžovaný žaludek a trávicí soustavu. Antibiotika vždy doberte celá, i v případě, že se již cítíte lépe, nevysazujte je svévolně.

Kromě antibiotik se pak užívají také léky na léčbu příznaků – léky na bolest, na sražení horečky a na léčbu kašle. V průběhu léčby byste měli hodně odpočívat. Velmi důležitý je pitný režim a vyvážená strava. Pokud kouříte, zkuste na pár týdnů kouření zanechat, stejně tak se nedoporučuje pít alkohol.

Dopřejte si také hodně spánku. Kvalitní spánek pomáhá v boji s nemocí a tělo tak čerpá novou energii..