Dlouhé sezení není příliš dobré pro naši postavu a páteř. Ani z anatomického hlediska není zrovna nejvhodnější, zkrátka jsme se k němu nevyvinuli. Samo o sobě ale nezapříčiňuje vysunuté ploténky, nebo svalová zauzlení. Tyto neduhy má totiž na svědomí styl, jakým celý den sedíme.

Všechno je o úhlech

Jak bychom měli sedět? Překvapivě – rovně jako prkno není správnou odpovědí. Záleží na úhlu. Nerozhoduje, jestli jste shrbení nad počítačem, nebo na pohovce nad knihou. Nacházíte-li se v pozici, kdy úhel mezi laptopem a trupem je menší než 90 stupňů, vystavujete páteři nadměrný tlak. Úhel 80 stupňů způsobuje dvojnásobné množství tlaku na bederní páteř v porovnání s tím, když stojíte. Ideální je, bude-li úhel mezi vašima nohama a páteří 110 stupňů. Důležité je také sedět na celé židli, ne pouze na okraji. Pokud to budete dodržovat, můžete se s bolestí zad rozloučit.

Nezapomeňte se hýbat

Bez ohledu na to, jak pohodlně se vám v nové pozici sedí, je důležité se hýbat. Z tohoto důvodu jsou dobré staré, nemoderní židle, které se s vámi viklají. To vás často donutí měnit pozici. Každých 40 minut byste ale měla vstát, projít se a udělat si několik protahovacích cviků.

Tipy Kafe.cz na zdravé sezení

Kafe.cz informuje

Jak správně sedět u počítače