Kde se lupy berou? Kůže se pravidelně obnovuje po celém těle a vlasová část hlavy není výjimkou. Přirozenou součástí tohoto procesu je odpadávání šupinek staré kůže. Jde o jev, kterého si za normálních okolností jen málokdy všimneme. Pokud se ale kůže začne olupovat víc, problém je na světě. Odumřelé buňky se díky tomu viditelně shlukují. Lupy trápí především ty, kteří mají mastnou pokožku hlavy.

Nejčastější příčinou jejich vzniku je reakce na kvasinku (malassezia), která je přirozenou součástí pokožky hlavy. U některých lidí kvasinka nespouští žádnou reakci, ale u jiných vyvolává kvůli vrozeným dispozicím zánětlivou reakci, která vede nejčastěji právě k odlupování šupinek a svědění.

Na co si dát pozor?

Rizikové pro vznik lupů může být používání agresivních vlasových prostředků, jejich špatné oplachování, příliš časté mytí vlasů. Vlasům nesvědčí ani odbarvování či barvení. A pak dlouhodobé vysoušení vlasů. Lupy mohou ale signalizovat i nedostatek vitaminu B, selenu nebo zinku. Příčinou lupů může být celkové kožní onemocnění (lupenka, seborrhoická dermatitida). Lupy se mohou tvořit i kvůli dlouhodobému stresu nebo oslabené imunitě.

První pomoc

Pokud jde o lehčí formu lupů, zlepšení mohou přinést speciální šampony, s obsahem antimykotik, které ničí zmíněnou kvasinku. U mastných vlasů je vhodná masáž hlavy, kterou provádíme jemně konečky prstů, nejlépe před mytím hlavy. Masáží stimulujeme mazové žlázy, které tak uvolní svůj obsah. Je také nutné odolat drbání při svědění pokožky. Drbáním se totiž kůže ještě více podráždí a tvorba lupů zvýší.

Babské rady

Na pokožku hlavy nanášet citronovou šťávu nebo či březovou vodu. Při podezření na plísňovou příčinu lze aplikovat např. extrakt z grepových semen či místa potírat Tee Tree olejem nebo konopným olejem.

VYROBTE SI SAMI!

Domácí BIO šampon proti lupům
Ingredience: směs bylin kopřivy a máty, pár kapek esenciálního oleje (levandule, máta, citronela), 4 lžíce nastrouhaného olivového mýdla, destilovaná voda.
Jak na to? Převařte hrnek vody, vmíchejte do ní nastrouhané mýdlo a přidejte 2 kapky esenciálního oleje a hrst bylinek. Tuto směs nechte do druhého dne vyluhovat, pak sceďte a přelijte do čisté, nejlépe skleněné lahvičky s uzávěrem. Skladujte v lednici, kde vydrží až 14 dní.