Pojištění se vztahuje na mužské orgány, zejména na karcinom předstojné žlázy – rakovinu prostaty a dále rakovinu tlustého střeva – jen tyto dva karcinomy totiž představují 35 % všech zhoubných nádorů u mužů. Část pojistného bude poukázána Nadaci pro výzkum rakoviny – Rakovina věc veřejná, jejímž je ČP ZDRAVÍ partnerem. Tyto prostředky budou využity na výzkum léčby rakoviny.

  • Obdobný produkt nabízí Česká pojišťovna ZDRAVÍ již téměř dva roky úspěšně i ženám pod názvem Lady Plus.

Pro jakou klientelu je produkt Gentleman Plus primárně určen a kde se o něm klienti mohou dozvědět podrobnosti?
Pojištění Gentleman Plus je určeno výhradně mužům. Nejvíce se zaměřuje na cílovou skupinu mužů ve věku 25 – 55 let, kteří již mají určitou míru odpovědnosti jak k sobě, tak ke svému okolí, zejména rodině. V mladším věku jsou zdraví, mají plány do budoucnosti, ale i závazky, hypotéky, leasingy a většinou je jejich příjem tím hlavním zdrojem prostředků pro rodinu, zejména v období, kdy je žena doma s malými dětmi. Pokud do této situace zasáhne vážná nemoc, která znamená dlouhodobou ztrátu příjmu, mohou se zhroutit nejen plány do budoucna, ale může to negativně ovlivnit i stávající životní úroveň.

Podrobnosti o tomto produktu je možné získat na www.gentlemanplus.cz, kde jsou veškeré informace nejen o vlastním produktu, ale i o rakovině mužských orgánů, jejíž diagnóza je pojistnou událostí, naleznete tu i on-line poradnu, kde na dotazy odpovídá doc. MUDr. Ladislav Jarolím z Fakultní nemocnice Motol. Případně je možné navštívit stránky www.zdravi.cz, kde jsou veškeré informace i o ČP Zdraví a jejích ostatních produktech.

Proč právě toto složení pojistných událostí - z jakých statistik vychází?
Obecně platí, že počet onemocnění rakovinou se neustále zvyšuje a toto téma se stalo velkým fenoménem. Případy onemocnění jsou všude kolem nás, píše se o nich v tisku, zejména pokud se týkají známých osobností, které o nich promluví. Pro většinu z nás je to noční můra, které se obáváme, ale jen těžko můžeme ovlivnit, aby nás nemoc nepřepadla. Naproti tomu se rapidně zvyšuje počet případů vyléčení rakoviny, zejména při včasném záchytu, tj. pravidelné prevenci. Vybrané diagnózy jsou nejčetnější karcinomy u mužů, jen rakovina prostaty a tlustého střeva představuje více než 35 % všech mužských karcinomů.
Pojištění se zaměřuje na pohlavní orgány, prostatu, tlusté střevo, konečník a související orgány. Toto pojištění je odvozeno od ženské varianty Lady Plus, proto i mužům plníme při onemocnění rakovinou prsu, i když zdaleka není tak četné jako u žen.

Zaznamenali jste v souvislosti s tímto produktem zájem klientů?
Zájem o pojištění je velmi slušný a vždy se zvýší s osvětou o existenci pojištění a jeho užitky. Jelikož se jedná o specializovaný produkt, je vhodný jako doplněk prakticky ke všem ostatním pojištěním osob, např. k jakémukoli životnímu pojištění. Nejedná se nikdy o duplicitu, Gentleman Plus řeší situaci těsně po zjištění diagnózy jednorázovou výplatou 200 tis. Kč, měsíční rentou 10 tis. Kč po dobu léčení a výplatou dalších 100 tis. Kč při případné operaci. Vyřeší tak propad příjmu a umožní překlenout dobu léčení, která se při včasném záchytu pohybuje v průměru okolo 4 – 6 měsíců.

Jaké jsou jejich nejčastější otázky?
Klienti se nejčastěji ptají na detaily při výplatě pojistného plnění, zda musí něco dokládat, dále na konkrétní diagnózy a dopad zdravotní predispozice, případně rodinné anamnézy.

Za jakých okolností klienta nepojistíte? Zjišťujete například, do jaké míry se stará o své zdraví?
Klienta nepojistíme jedině v případě, pokud již u něho rakovina byla diagnostikována, případně pokud má v rodinné anamnéze v přímé linii dva případy onemocnění rakovinou. Při sjednání pojištění nic jiného nezjišťujeme. Otázka obecné péče o zdraví, a to ani urologická prevence, nemá na sjednání pojištění ani na případné budoucí plnění žádný vliv.

V čem se liší struktura tohoto pojištění od pojištění Lady Plus, který pojišťovna nabízí již déle?
Struktura pojištění je naprosto stejná, liší se pouze pohlavní orgány, na které se pojištění vztahuje. U žen je nejčastější karcinom prsu a děložního čípku. Ženy projevují o pojištění vyšší zájem než muži, souvisí to s obecně vyšší mírou odpovědnosti a nižší ochotou riskovat, možná se projevuje i obava z rizika odstranění prsu, což je pro většinu zdravých žen nepředstavitelná situace. Pojištění výrazně pomůže s kvalitní plastickou operací.

Pomáhá uvedení produktu na trh, že některé známé osobnosti problémy s rakovinou netají? Například rakovinu prostaty varlat překonává badmintonista Petr Koukal...
Rozhodně to přispívá k osvětě o dané problematice a připuštění si míry rizika. Onemocnět mohou i mladí sportovci, ale dá se to vyléčit a pokračovat v plnohodnotném životě. Ne každý však má našetřeno tolik, aby se mohl plně soustředit na léčbu a neřešit finanční situaci. Je dobře, když známí lidé své příběhy otevřeně komunikují, jednoznačně tak mohou přimět ostatní k zamyšlení, jak by podobnou situaci zvládli a tím nejcennějším samozřejmě je podpora prevence.