Většina párů, u nichž byl jeden z partnerů nevěrný, spolu překvapivě zůstává, ale to neznamená, že byla jejich krize překonána. Temný stín nevěry zahaluje vztah celé roky. Nabízíme proto ženám deset rad, jak překonat jeho nevěru.

1. Neběžte hned k rozvodovému právníkovi

Nejraději byste ho s chutí vykopla z domu a – opravdu – pokud má provinilec pár dní kde zůstat, je dobré, aby tak učinil. Hlavně se uklidněte, ať neuděláte ukvapené rozhodnutí, kterého byste později litovala. Těžko se pak totiž bere zpět...

2. Nechejte se utěšovat

Obraťte se na přátele nebo členy rodiny, aby vás utěšili. Jejich láska a péče dokáží zázraky a ujistí vás, že se vám nezhroutil celý svět.

3. Nenechte se ovlivnit

Nedovolte nikomu, aby vás tlačil k tomu, že záletníka navždy odvrhnete. Někdo chce jen odpouštět, někdo zase vždy jen touží po pomstě. To není nic pro vás. Vyřešte problém tak, jak to bude nejlépe vyhovovat vám.

4. Viník není jen jeden

Až se trochu uklidníte, začněte přemýšlet, co přesně se vlastně stalo. Dobrým začátkem je poznání, že jste se na rozpadu vašeho vztahu podíleli oba. Že viník není jenom jeden.

5. Nechtějte znát podrobnosti

Když dojde na podrobnosti jeho nevěry, uvažte dobře, jak moc je chcete znát. Máte právo dostat odpovědi na svoje otázky, ale nepříjemné podrobnosti často přinesou ještě víc škody.

6. Pozor na emoce

Zrada! Hněv! To jsou hodně silné emoce a rozhodně nepočítejte s tím, že po pár dnech odezní. Naopak, dokáží se opakovaně vracet – a zcela bez varování, v situaci, kdy si myslíte, že už to všechno máte za sebou. Připravte se na to a nenechejte se jimi ovládnout.

7. Nepřipomínejte mu stále nevěru

Nutkání neustále partnerovi předhazovat jeho nevěru bude neobyčejně silné, ale nedělejte to. Jde o rychle fungující nálož, která rozmetá jakékoliv šance na usmíření. Pokud se například pohádáte o peníze, nemíchejte do toho jeho nevěru.

8. Buďte k sobě upřímní

Tak, a teď je čas zaujmout nový postoj. Dělat všechno jinak. Musíte spolu mluvit naprosto otevřeně, být k sobě upřímní. Pravidelně zkoumejte pocity toho druhého a ujistěte se, že se spolu můžete bez obav podělit o každou starost.

9. Vyhledejte odborníka

Pokud chcete zůstat spolu, ale neustále se hádáte, vyhledejte odbornou pomoc.

10. Oživte váš vztah

No a nakonec: Co takhle trochu oživit vztah? Neberte se jako nějakou samozřejmost. Posílejte si milostné zprávy, flirtujte spolu, dávejte si dárky, jako když jste se seznámili. Jděte na rande jako před lety, vzpomeňte si, jak a proč jste se jeden do druhého zamilovali. A jednou za měsíc si ve vší vážnosti sedněte a proberte vzájemné pocity.

Jak poznat u partnera nevěru?

Všímejte si, jestli…

  • ... nezměnil chování a neschovává před vámi mobil, e-maily si nečte jen tajně, nepřidal si další heslo do počítače.
  • …nechodí mu častěji (třeba i pozdě večer) záhadné SMS.
  • …najednou o sebe nezačal víc dbát – voní se, častěji holí, lépe se obléká, cvičí.
  • …není častěji duchem mimo – je zamyšlený, nepřítomně se usmívá, neposlouchá vás.
  • …nenosí domů věci, které vypadají jako dárky – plyšáky, oblečení, přívěsky, nové hodinky.
  • …nezměnil chování při sexu – nemá o něj zájem, anebo ne tak často.
  • …nemá náhle vyšší výdaje – za večeře, dárky, benzin…
  • …nemá méně času, tráví i večery častěji pryč, údajně v práci.