Celý den jste v takovém shonu a stresu, že nemáte na jídlo čas ani pomyšlení. Když večer přijdete domů, tak doslova vyluxujete ledničku. Nejen, že to nesvědčí dobrému trávení, ale ani postavě. Kila jdou totiž závratně nahoru!

1. Jezte pravidelně a nezapomeňte na večeři

Každý odborník vám řekne, že ideální je jíst menší porce pětkrát denně. Pro vaše tělo totiž není nic horšího než hladovění a následně kalorická bomba, kterou mu dopřejete v podobě nočního náletu na ledničku. Zkuste si na jídlo udělat čas a když přijdete domů, dopřejte si dobrou, ale zdravou večeři. Pokud to dodržíte, vaše tělo už nebude mít potřebu nutit vás k nočním výletům za mlsáním.

2. Dejte si ovoce

Noční mlsání bývá často spojené s konzumací sladkostí a nezdravých dezertů či pochutin. Tělo volá po cukru. Ošálit ho můžete poměrně snadno – dejte si místo dortu kousek ovoce. Chutě na sladké to upokojí a vy tolik nezaútočíte na štíhlou linii.

3. Napijte se čaje

Pokud vás v noci přepadnou chutě, napijte se trochu čaje. Odborníci doporučují teplý mátový nebo heřmánkový čaj. Změní vám chuť v ústech a je možné, že myšlenky na sladké to rozptýlí, aniž byste pozřela jedinou kalorii.

4. Vyčistěte si zuby

Pokud vás přepadnou chutě na noční mlsání, jděte raději do koupelny a vyčistěte si zuby. Zubní pasta totiž opět změní chuť ve vašich ústech a pokud byste hned začala mlsat, možná by vám dobrota s nádechem mentolu ani nechutnala…

5. Napijte se vody

Nejjednodušší způsob, jak vyzrát na noční chutě, je napít se vody. Ne nadarmo se totiž říká, že hlad je převlečená žízeň. Voda navíc zaplní žaludek a mozek tak dostane signál o tom, že hlad vlastně nemáte. Pokud vám nechutná obyčejná voda anebo na vás nezabírá, zkuste se napít sklenice perlivé minerálky, do které přidáte šťávu z citronu.

6. Zavolejte kamarádce

Dalším tipem, jak na noční mlsání vyzrát, je zavolat kamarádce. Samozřejmě musí jít o delší hovor, ve kterém proberete všechno možné – tedy pokud možno kromě jídla. Odborníci jsou totiž přesvědčeni, že s plnou pusou mluvit nebudete, a tak místo chutí na jídlo se v hovoru se spřízněnou duší odreagujete a přijdete na jiné myšlenky.

7. Zacvičte si

Ano, je to sice kruté vstát z postele a místo pochodu do lednice začít cvičit, ale pokud máte pevnou vůli, tak i to prý pomáhá. Stačí pár dřepů, kliků, sedů-lehů či chvíle jízdy na rotopedu a myšlenky na jídlo vás prý přejdou…

8. Zahrajte si hru

Nutkavé choutky na mlsání v noci vás prý přejdou i tehdy, pokud místo ke stolu v kuchyni sednete k počítači nebo Playstationu a zahrajete si nějakou hru. To zaměstná vaše ruce, ale i hlavu, a tak vás myšlenky na jídlo prý brzy přejdou. Postačí vám i hra na mobilu, který jistě máte po ruce.

KAFE.cz zjistilo:

  • Podle amerických vědců tma u lidí otupuje čidla a snižuje sebeovládání, které je nejlepší ráno po spánku. A tak zatímco celý den jíte dietně, jakmile se setmí, zábrany padají a vy vyluxujete ledničku. Řešení je jednoduché – jít dřív spát. Odborníci z Chicaga totiž tvrdí, že lidé, kteří spí méně, mají v krvi vyšší hladinu hormonu, který vyvolává hlad.
  • Důležité je neodbývat snídani. Podle odborníků z Texasu lidé, kteří vydatně snídají, snědí méně během dne a netrápí je noční chutě tolik, jako ty, kteří jedí hlavně večer, avšak dopřávají si více i během dne.