Podle loňského průzkumu britské agentury Centre for Retail Research je ČR podle počtu a objemu krádeží v obchodech na prvním místě v Evropě (naopak nejméně se krade ve Švýcarsku a Německu). Tuzemské řetězce údajně přišly o zboží za více než 9,6 miliardy Kč.

Auta, byty, chaty…

Z policejních výkazů plyne, že nejpočetnější jsou takzvané krádeže prosté: celkem jich bylo za minulý rok evidováno přes 124 270. Dominuje jim vykrádání automobilů (33 230), zmizelo 11 647 vozů.

Nejvíc se loupí v dubnu, nejrizikovější bývá čtvrtek a nejčastěji mizejí škodovky. Oblíbená místa zlodějů jsou sídliště a parkoviště u supermarketů (především v Praze, severních a středních Čechách a Moravskoslezském kraji).

Tyto praktiky dnes aplikovat nelze. Vystavení na pranýři by jako výchovná metoda mohlo na někoho platit. Problém je ovšem v tom, že tolik pranýřů by nebylo kam postavit a pak – každý gauner by se hned dovolával práva na ochranu osobnosti.

Na lepší časy se však blýská, zloději se už nebudou moci spoléhat na to, že můžou opakovaně krást věci levnější než 5 000 Kč.

Vláda právě řeší zřízení centrálního registru přestupků a trestání notorických přestupkářů. Ti by nově mohli jít za opakované prohřešky sedět. Otázka je, zda by se do přeplněných věznic vůbec vešli…

Takto řádí kapsáři

  • V kavárnách

Postrachem kaváren a McDonald´s jsou na první pohled luxusně oblečení cizinci - Arabové. Sednou si k vedlejšímu stolku u vyhlédnuté oběti. Jeden z nich se k ní posadí těsně zády. Jeho společník mu pak v arabštině, které nikdo nerozumí, říká, co oběť dělá a kdy může sáhnout do jejího kabátu nebo kabelky. Kapsář přitom mnohdy dokáže prázdnou peněženku ještě vrátit zpět. Když si jich náhodou někdo všimne, dělají ze sebe hlupáky, kteří nerozumějí, a odejdou.

  • V obchodních centrech

Tam řádí děti a mladiství. Neplnoleté zloděje přitom organizují dospělí. Dobře vědí, že při dopadení dětem takřka nic nehrozí. Dospělý si vezme košík, nabere do něj zboží, aby nebyl podezřelý, a nenápadně se drží od vyhlídnuté oběti tak na 10 metrů. Sleduje zároveň, kde je ochranka a zda někdo nepozoruje jeho. Mobilem přitom naviguje dítě. To pak projde kolem a během několika sekund odchází s peněženkou nebo kabelkou.

  • Na parkovištích

Nájezdy na parkoviště třeba před obchodním domem Makro dělají zloději v luxusních autech. Protože tu zákazníci nakupují ve velkém a mají u sebe hodně peněz, ukradnou jim často na jeden zátah i desítky tisíc. Využijí toho, že lidé hodí peněženku nebo kabelku na přední sedadla a jdou vykládat zboží. Zloděj se pak přikrčí mezi auty, vezme peníze, vrátí se do vozu, kde čeká komplic, a odjedou. Dopadnout je není snadné. Mají rychlá auta a Makro bývá na okraji města. Namíří si to ven a na prvním dálničním sjezdu zmizejí. Okradenému nepomůže, ani když si zapamatuje jejich poznávací značku (ukáže se třeba, že vůz, stejně jako čtyři další, vlastní osmdesátiletá babička a netuší, kdo s ním jezdí).

Jak zabezpečit rekreační objekt?

  • Základ jsou mechanické prostředky (odolné dveře, bezpečnostní zámkový systém, okenní mříže, uzamykatelné okenice atd.).
  • Investujte do elektronické ochrany – alarmu.
  • Pojistěte nemovitost proti krádežím.
  • Po rekreační sezoně odvezte z objektu drahé věci.
  • Všímejte si pohybu neznámých osob a automobilů - může jít o tipaře i zloděje.
  • Nepravidelně zajeďte na chatu i během zimy.
  • Nevyprávějte nikde o cennostech, které v objektu máte.