Jezte jen to, co máte

Zapomeňte na bůček, kachnu se zelím, klobásy nebo vepřo knedlo zelo. A už vůbec na pivo a jiný alkohol! Abyste se dožila stovky, musí ve vašem jídelníčku převažovat určité potraviny, alespoň to za velké peníze vyzkoumali britští vědci. A na čem byste si tedy měla pochutnávat? Na celozrnném chlebu s rajčaty, brokolici se špenátem či červené cibuli. Má to ale i své klady – zajíst to můžete ostružinami, třešněmi či švestkami, ovšem nikoli
v tekuté podobě. Jediný dovolený alkohol, avšak v malém množství, je červené víno.

Počkejte si, bude pilulka

Pokud vám ještě není padesát, můžete jásat. Zhruba za patnáct let se totiž podle vědců dočkáme pilulek, které prodlouží náš život. Ne, to není sci-fi, ale fakt. Momentálně vědci zkoumají geny dlouhověkosti a pokusy provádějí na rybách. A protože se jim daří prodloužit jim život, jsou přesvědčeni, že brzy to půjde i u lidí. Dnešní mladí lidé by se tak díky tabletkám, které prý budou časem na trhu, mohli dožít stovky a všichni narození po roce 2000 dokonce 150 let.

Dejte si elixír mládí… až bude!

Nejen pilulce, která prodlouží život, ale také skutečnému elixíru mládí jsou vědci na stopě! Američané totiž vehementně pracují na tom, aby dokázali omladit buňky v těle, a člověku tak prodloužili život o řadu let, možná i čtyřikrát. Problém je ale v tom, že enzym, který to umí, pravděpodobně také vyvolává rakovinu. A takový výzkum stojí stamiliony dolarů!

Muži, dívejte se ženám na ňadra

Muži to mají zase jednodušší. Nemusí čekat na žádné pilulky ani elixíry. Stačí, když se budou ženám pravidelně dívat na poprsí a mohou žít až o pět let déle! Alespoň podle německých vědců. Prý je to proto, že zírání mužů na dámský dekolt má stejný účinek jako intenzivní cvičení. Stačí deset minut okukovat výstřih a muž prý spálí tolik kalorií jako ženy při půlhodinovém cvičení aerobiku. Na co by se měly dívat ženy, aby dosáhly stejného efektu, ovšem odborníci nevyzkoumali.

Zapomeňte na sladké

Pokud radikálně omezíte sladké, můžete žít až o pět let déle. Alespoň to tvrdí němečtí vědci. S glukózou, která tělu dodává rychlou energii, je podle nich třeba nakládat opatrně. Zda to vše skutečně funguje na lidech, ale nikdo neví. Pokusy zatím proběhly pouze na červech, což prý vůbec nevadí. Podle jiných pokusů to funguje i u opic, tak proč ne u lidí.

Nejezte vůbec

Pokud se vám omezení sladkého nezdálo, tak je tu další dobrá rada – nejezte vůbec. Podle jiných výzkumů totiž život prodlužuje právě hladovění. Ovšem ani tento recept není zaručený, pokusy totiž proběhly opět jen na zvířatech. Možná vás potěší, že laboratorní potkani, kteří dostali o 40 % menší přísun kalorií, žili o třetinu déle. K čemu to ale je, když hladovět stejně nebudete. Některé výzkumy se opravdu nevyplatí financovat…