Koláže poskytují výtvarníkovi naprostou svobodu – v rámci rozumných mezí. Pokud jste koláže ještě nikdy nedělali, nebude na škodu projevit jistou míru zdrženlivosti a začít jednobarevným schématem nebo se omezit jen na několik barev. Je-li koláž tvořena příliš mnoha prvky a barvami, kterým chybí jednotící téma, může někdy působit přehnaně. Nejprve se pusťte do vyhledávání papírů, korálků, ústřižků látky, drátků, peří a dalších materiálů, které chcete použít. Myslete na to, aby použité prvky nebyly příliš těžké a aby se pak podkladový papír nebo karton pod jejich vahou neprohýbal nebo nedeformoval.

Tvorba papírové koláže není nic složitého. Pokud jste si schovali brožurky nebo jídelníčky z výletu, můžete je kombinovat s ústřižky automapy, s kousky fotografií, které jste na výletě pořídili, nebo s pohlednicemi. Při tvorbě koláží můžete samozřejmě kromě zakoupených ozdobných papírů použít i papíry vlastní výroby, ale také staré notové zápisy, vysvědčení, tapety, barevné vzorníky a podobně.

Jak vytvořit návrh

Papír můžete nastříhat nebo natrhat do zajímavých tvarů. Pokud budete papír trhat směrem k sobě, tržná hrana částečně obnaží vnitřní strukturu papíru; při trhání směrem od sebe získáte nepravidelný, ale čistý tržný okraj. Některé okraje papíru můžete ozdobit barevnými tužkami nebo popisovači, pestré barvy pomohou oživit výsledné dílko. Prostorového efektu docílíte, když některé kousky papíru svinete nebo zmuchláte. Pohybujte s ústřižky papíru po podkladu a vzájemně je pod sebe podsouvejte, aby se překrývaly. Podívejte se, jak vypadají při horizontálním nebo vertikálním uspořádání. Některé kousky papíru nechejte přesahovat přes okraj podkladového papíru, aby „přetekly“ na přední stranu přeložené pohlednice.

Lepení jednotlivých součástí koláže

Jakmile najdete nejlepší uspořádání jednotlivých prvků, začněte je lepit na patřičná místa. Pokud použijete tuhá lepidla, nebudete muset zatížit svůj výtvor a čekat až do druhého dne. Ale když začnete lepit těžší materiály nebo prostorové objekty, budete muset použít lepidlo vhodné pro typ materiálu, s nímž pracujete. Jednotlivé složky koláže můžete také sešít nití, která se stane dalším ozdobným prvkem vašeho výtvoru.

Ukázka pochází z knihy Magie papíru, kterou vydalo nakladatelství Portál.