Diskutujte: Jaký způsob odpočinku na podzim preferujete vy?

Podzim je sice krásné období, ale dny jsou chladné, počasí často nepřívětivé, slunečního světla je pomálu. To je depresivní, nemyslíte? Mnohem více lidí se na podzim cítí pod tlakem a unaveni. Protože většinu ze dne trávíme ve tmě, mozek hlásí: Spánek, spánek, spánek. Jenže většinou nemáme možnost lehnout si do postele a podzim prospat.

Kafe.cz zjistilo:

  • Za podzimní únavu často mohou toxiny nahromaděné v našem těle za několik předcházejících měsíců, zbavíme se jich pomalou detoxikací za pomoci odlehčené stravy bohaté na vlákninu, minerály i vitaminy, bylinných čajů a namísto sladkých limonád pijte jen čistou vodu.

Jak se tedy zbavit nežádoucí podzimní únavy a přežít chladné dny až do dalšího jara?

1. Pohybem

A to hlavně tancem. Je jedno, jestli vyrazíte tančit na diskotéku, rozhýbete se doma, nebo skončíte na zumbě či jiném kurzu tance. Je dokázáno, že tanec je forma relaxu a dodává tělu endorfiny a energii. Aktivní relax není pro všechny, ale tanec patří mezi činnosti, které si většina z nás jednou za čas ráda dopřeje.

2. Masážemi

Relaxační masáž je ideálním útěkem ze všedního, podzimního dne a zbavuje lidské tělo stresu. Díky masáži se uvolňují nepříjemné blokády energetických drah, dochází k celkovému uvolnění a člověk se cítí po masáži jako znovuzrozený. Různé techniky můžou pomoci od bolesti, napětí, ztuhlých svalů a pomáhají podpořit krevní oběh, lymfatický systém a vyloučit toxiny z těla.

Tip Kafe.cz:

  • Jako skvělý relax považuji olejové relaxační masáže za pomoci přírodních éterických olejů. Po dnech strávených v kanceláři se dokonale hodí uvolňující masáže zad a šíje nebo celotělová rekondiční masáž, po které se budete cítit jako v ráji. Masáže si můžete užít i společně s partnerem. Užijte si relaxaci ve dvou.

3. Zábaly

Relaxační zábaly mají nejen vliv na naše psychické zdraví, ale také na fyzický vzhled. Často ještě kromě samotné relaxace vyživují, hydratují a zpevňují pokožku. Dokonce omezují výskyt celulitidy a můžou pomoci i při gynekologických obtížích (třeba rašelinový zábal). Aroma zábalů navíc působí na zklidnění smyslů. Teplé zábaly také pomáhají ulevit od bolesti, uvolňují ztuhlé svaly a bolestivé klouby.

4. V sauně a páře

Saunování je relax známý po staletí a stal se neoddělitelnou součástí životního stylu i dnešních uspěchaných lidí. Již od pradávna je to prostředek k duševní i tělesné relaxaci, léčbě a zesílení radosti v životě. V sauně dochází k prohřívání těla, slouží ke zvyšování obranyschopnosti organismu před respiračními onemocněními a vede k odbourávání škodlivých látek z těla. Teploučko, příjemná vůně a 100% vlhkost – to je pára a ta pročistí dýchací cesty, uvolní organismus a prohřeje tělo. Navíc pročistí pokožku a povzbudí tvorbu nových buněk, a tak pokožka vypadá mladší a jemnější.

Tip Kafe.cz:

  • Chcete si užít všechny tyto procedury naráz, nebo alespoň během jednoho prodlouženého víkendu? Pak vyrazte na pár dní do lázní nebo do wellness center a užijete si relaxační a odpočinkové dny. Většinou si můžete vybírat z několika balíčků, kde najdete různé procedury od masáží, bublinkových koupelí po relaxační cvičení. Vezměte kamarádky nebo manžela a užijte si pár dní, které vás nabijí energií alespoň na polovinu nadcházející zimy.

Aromaterapie pomáhá

Relaxovat můžete i ve vířivce, nebo to zkusit domácí aromatickou teplou koupelí či meditací v domácím prostředí. Zkuste také aromaterapii – přírodní léčebnou a relaxační metodu, která má pozitivní účinky na celé naše tělo, mysl i zdravotní neduhy. Její počátky sahají až 4 000 let zpátky. Éterické oleje působí třeba proti bolestem, křečovým žilám či nevolnosti a také zklidňují a vyrovnávají. Třeba proti bolestem hlavy je skvělá levandule a náladu zvedne pomeranč s kapkou skořice. Ale nakonec se řiďte vždy jen svým nosem, vůně ve vás musí vyvolávat pozitivní náladu.