V americký filmech často vidíme přepracované byznysmeny, kteří ještě na Štědrý večer vysedávají ve svých kancelářích (jejich okno svítí jako jediné v celé budově), protože jejich citový život je zoufale pustý a prázdný a doma na ně nikdo nečeká. A tak si raději něco ťukají do počítače a předstírají (i sami před sebou), že jsou ukrutně zaneprázdnění. Jak dojemné!

České Vánoce

Předvánoční realita v českých kancelářích je ale trochu jiná. Najdete v nich tisíce uštvaných lidí, nevyspalých (protože noci tráví pečením vanilkových rohlíčků), frustrovaných (protože stav domácnosti rozhodně neodpovídá jejich vánočním uklízecím standardům) a nervózních (neboť tuší, že až po pracovní době vystřelí do obchodů na hon za vánočními dárky, totéž udělá i celý zbytek města, takže se ve frontách ušlapeme). A všichni tihle lidé jsou navíc zavaleni dvojnásobným množstvím práce než obvykle, protože před koncem roku je potřeba dohnat nejrůznější termíny, deadliny a uzávěrky.

Někteří z nich se za odměnu mohou těšit na třináctý plat, jiní (a těch je v postkrizové době většina) na spíše symbolické vánoční dárky třeba v podobě bonboniéry, lístků do divadla, slevových poukázek na věci, které nepotřebují, nebo třeba velké sklenice marmelády, kterých firma získala velké množství v rámci „ohromně výhodného“ barterového obchodu.

Jak si tedy předvánoční období v práci zpříjemnit, osladit a přežít až do 24. prosince, který je i v naší, na státní svátky poměrně skoupé zemi, dnem pracovního volna?

  • Především se mějte na pozoru před asertivnějšími kolegy (a zejména kolegyněmi), kteří by v těchto vypjatých chvílí mohli zkoušet hrnout na vás svou vlastní práci. Pokud jste v kanceláři proslulá jako hodná holka, která nikomu neřekne ne, možná je na čase dát si už nyní novoroční předsevzetí a svou pověst trochu pozměnit.
  • Přepracovanou atmosféru naopak můžete zkusit provonět trochou vánočního sentimentu. Zkušenosti ukazují, že zabodovat můžete i zdánlivě lacinými triky: z domova přineseným, čerstvě napečeným cukrovím, jmelím, zavěšeným nad pracovním stolem nebo vánoční vonnou svíčkou (ujistěte se ovšem, že nikoho z vašich spolupracovníků její vůně nebude iritovat).

Jak se vyhnout katastrofě na firemním vánočním večírku

Vánoční večírek, pořádaný vaším zaměstnavatelem, je potenciální minové pole, na němž snadno mohou vyletět do povětří vaše naděje na povýšení. Jak jím protančit bezpečně a přitom s grácií? Přinášíme vám čtyři zlatá pravidla.

Pijte s mírou

Ano, je to večírek, ale pořád je to večírek pracovní. Nedopusťte, aby se vaše zábrany rozpustily v přemíře alkoholu. Případné následné eskapády, které by v kruhu vašich přátel byly považovány za roztomilou pamětihodnou historku, mohou vaši kolegové a nadřízení vidět úplně jinýma očima.

Neřekněte nic, čeho byste později litovali

V neformální atmosféře můžete cítit ohromné pokušení verbálně si smlsnout na svém šéfovi nebo s kolegyněmi zdrbnout vedení. Nedělejte to! Vedení může stát hned za vašimi zády a po dvou deci si možná ani neuvědomujete, že váš zvučný hlas je slyšet až na druhý konec lokálu.

Flirt? Na vlastní riziko

Ano, vánoční večírek je pochopitelně ideální příležitostí, jak rozpustit ledy mezi vámi a tím novým sympatickým kolegou z účtárny. Ale raději si to dobře promyslete a předem si stanovte své hranice. Nezapomínejte, že s tím člověkem budete muset pracovat možná ještě celá léta.

V pravý čas si zavolejte taxíka

Za přesčasy v práci možná získáte u šéfa nějaké body navíc, ale za přesčasy na večírku rozhodně ne. Utužovat kolektiv ještě ve chvíli, kdy personál restaurace dává židle na stoly, se zkrátka nehodí.

KAFE.cz zjistilo:

Z průzkumu provedeném na vzoru 1 000 zaměstnanců kanceláří ve Velké Británii vyplynulo, že v průměru jeden z pěti lidí později lituje svého chování na firemním vánočním večírku.

P. S. Příště si dopřejeme daleko příjemnější téma: vánoční rozjímání a tipy na to, jak a kde si uprostřed předvánočního shonu dopřát trochu duchovna.