Jak sami poznáme, že začínáme „hořet“?
Lehce. Budete na dně svých sil, stranící se lidí, podráždění maličkostmi, cyničtí. Vaším heslem bude: „Každý si pomoz sám!“

Lze o vyhoření mluvit vždy jen v souvislosti s prací, nebo je možné vyhořet i v rodině, partnerském vztahu...?
Vyhořet lze v práci, ve vztazích, naprostým znechucením nefunkční technikou (tady by se dalo mluvit o technostresu). Dřív bylo vyhoření přisuzováno jen profesím, které se zabývají člověkem, dnes víme, že při dlouhodobém tlaku může i počítačový expert dospět do stadia beznaděje a rozmlátit svůj stávkující počítač v záchvatu zuřivosti, že není možné problém vyřešit.

Dají se nějak definovat lidé, jejich povaha, kteří jsou ohrožení vyhořením víc než ostatní?
V první řadě jsou to idealisté, kteří si myslí, že změní svět. Pak dříči, kteří táhnou svůj přetěžký balvan nahoru znovu a znovu, až do totálního vyčerpání. Dále lidé, kteří prahnou po úspěchu, s vizí, že budou pro svět významní. Když neobstojí, mohou se uzavřít před světem a začít propagovat askezi, nebo se naopak utápět v alkoholu.

Hrozí u vyhoření recidiva? Jak brzy?
Vyhoření je možné chápat jako určité oslabení duševní imunity člověka. Pokud byla už jednou narušená, je terén zranitelnější a vyhoření se může opakovat. Stačí nové vhodné podmínky. Ale útěchou nám může být, že moudrý člověk se po jednom propadu poučí a začne svou psychiku otužovat, případně se bude snažit ovlivnit podmínky, které by mohly vyhoření vyvolat.

Známé vyhořelé tváře

  • Herečku a zpěvačku Rosie O'Donnellovou dlouho trápily deprese, které ji zachvátily, když přestala stíhat množství pracovních nabídek.
  • Zpěvačka Mariah Carey před několika lety zkolabovala z přemíry práce a strávila dva týdny v nemocnici.
  • Herec Ben Affleck je pořádný perfekcionista. Nezvládal pracovní nápor, tak začal pít a pak se zhroutil.
  • Hvězda upírské ságy Twilight herec Robert Pattinson o sobě nedávno do magazínu Vanity Fair prozradil: „Nevím, co se to se mnou děje. Mozek mi nějak přestává pracovat...“ Že by další vyhořelá hvězda na obzoru?

Tip KAFE.cz

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Vlasta.