V zimě je velmi nízká vlhkost vzduchu a kvůli tomu i naše pokožka trpí. Je přesušená a v některých případech i podrážděná. A odtud už nemáme daleko k různým ekzémům a vyrážkám, které nás mohou pěkně potrápit až do dalšího léta.

Co se děje s naší pletí v zimě

Nízké teploty venku mají za následek špatný krevní oběh v pokožce obličeje. Kůže nemá dostatek živin ani kyslíku a všechny regenerační procesy v pleti jsou zpomaleny. Pleť pak ztrácí svoji zdravou „letní“ barvu a stává se mdlá, matná a nebo nezdravě bledá.

  • Z přesouvání ze zimy do tepla a zpět je pokožka ve „stresu“. A tak se stává, že máme zarudnuté a citlivé tváře nebo ruce a pokožku celkově dehydrovanou. Dehydratace způsobuje ztrátu elastičnosti, a tím i rychlejší stárnutí.

Co dělat, abychom měli pěknou pokožku i v zimě?

Pijte vodu

Hydratovat pleť můžete i zevnitř. A to hlavně pitím čisté vody. Když odcházíte ven, vezměte si s sebou plnou láhev. Namísto vody si můžete dopřát i bylinný čaj. To, že nemáte žízeň vy, neznamená, že ji nemůže mít vaše pleť.

KAFE.cz radí:

Vyzkoušejte lněný olej! Ačkoli moc dobře nechutná, tak skvěle hydratuje tělo zevnitř. Je bohatý na důležité mastné kyseliny a pozitivně působí nejen na pleť, ale také na celkové zdraví. Velmi pozitivně působí také na kožní obtíže. Užívejte ve formě oleje i tabletek.

Hydratujte

Používejte hydratační krémy na bázi oleje a hydratujte opravdu často. Čím více oleje krém obsahuje, tím účinněji chrání pleť před ztrátou vlhkosti. Používat můžete i takové, co jsou ve formě masti, které chrání lépe než krémy. Mají totiž 80 % oleje. Masti používejte, zvláště když opravdu hodně mrzne. Ale nepoužívejte na místa, které se hodně zahřívají a mohou se zpotit. Pokud máte mastnou pleť, dávejte pozor. Váš obličej se vysušeně a napnutě může cítit pouze po mytí. Proto počkejte zhruba 20 minut a pokud nepříjemné pocity nepřejdou, teprve pak použijte hydratační krém.

Výrobky (takové, které obsahují např. kyselinu hyaluronovu, aloe vera, bambucké máslo):
Pleťový krém na suchou pleť DrySkinSOS, Avon, 200 ml, 119,-
Hydratační krém s kyselinou hyaluronovou, LE CHATON, 50 g, 479,-
Leciderm mast pro velmi suchou pokožku, Altermed, 50 ml, 149,-

Neolizujte si rty!

Znáte to: říkáte si, udělám to jen jednou, ale za chvíli už rty olizujete, a tím se problém jen zhoršuje. Mějte po ruce balzám na rty a použijte ho vždy, když ucítíte pokušení.

Výrobky (takové, které obsahují bambucké máslo, jojobové máslo nebo avokádový olej):
Péče o rty Ceralip, La Roche Posay, 15 ml, 265,-
Hydratační balzám na rty Superbalm Lip Treatment, Clinique, 7 ml, 399,-
Ochranný balzám na rty Protect, Garnier, 20 g, 64,-

Čistit a čistit…

…a to hlavně bez alkoholu, protože ten přispívá k vysušení pokožky a zvýšené citlivosti. Raději si vyberte takový čistič, kterým můžete lehce přejíždět po pleti, a to třeba čisticí mléko nebo jemný pěnový čistič.

Výrobky:
BIO rakytníkové čisticí mléko, ALVA, 150 ml, 342,-
Čisticí pěnový krém Essentielles, VICHY, 100 ml, 126,-
Čisticí mléko s aloe vera pro citlivou a jemnou pleť, Lavera, 75 ml, 216,-

Peeling

Pokud jste fanoušky peelingu, určitě snižte jejich intenzitu. Jedenkrát týdně tak můžete připravit pokožku k řádné hydrataci. Peeling, který používáte denně, vyměňte za jemný s obsahem retinolu, AHA kyselin nebo glukosaminu.

Výrobky:
Jemný peeling se lnem a medem, Payot, 75 ml, 1 152,-
Pěnivý krémový peeling, JUVENA, 200 ml, 621,-
Pleťový peeling, BOURJOIS, 75 ml, 89,-

Stop dlouhým koupelím

Vyhýbejte se dlouhým koupelím v horké vodě. Zkraťte dobu pobytu ve vaně tak na 10 – 15 minut. A ještě před tím, než odejdete z koupelny, rychle se vysprchujte vlažnou vodou. Pokud se potřebujete zahřát v horké vodě, tak do vany pro jistotu přidejte také koupelové oleje, které pokožku krásně zjemní. Ještě na vlhkou pokožku ihned po koupeli naneste hydratační krém nebo mast. Tak zachytíte vodu v horních vrstvách kůže. Jemně je do pokožky vmasírujte.

Tip KAFE.cz:

Přidejte pár kapek jojobového oleje ze sladkých mandlí, který vyživuje pokožku, do svojí každodenní koupele. Poznáte, co je to zázrak.

Vyživujte!

Pomozte pokožce získat zpět energii a sílu. Nejdůležitějšími vitaminy a antioxidanty pro kůži jsou vitaminy C, B, E a dále zinek a hořčík. Jednou týdně si můžete také dopřát výživnou masku, která dodá pleti živiny.

Výrobky:
Vyživující pleťová maska s výtažky z himalájských bylin, Avon, 75 ml, 199,-
Intenzivní maska, Matis Paris, 50 ml, 1 649,-

A co mýdlo?

Pokud můžete, vyhněte se deodoračním mýdlům, které více vysušují pokožku, a používejte jemnější a kvalitnější mýdla. Také obličej umývejte vlažnou, nikoli horkou vodou, a používejte jemné mýdlo určené přímo k mytí obličeje.

Výrobky:
Sprchová emulze pro suchou až atopickou pokožku 5 % UREA, Eucerin, 200 ml, 233,-
Čisticí pleťové mýdlo, Hempz, 175 ml, 399,-

Ochrana před sluncem

I v zimních měsících používejte hydratační opalovací krémy s SPF nejméně 15. Sníh totiž odráží až 80 % UV záření. Aplikujte hlavně na obličej, ruce a místa, která nemůžete pořádně zakrýt. Zvláště pokud budete venku po delší dobu. I dnes je na trhu několik produktů, které kombinují mastný, hydratační krém s krémem opalovacím.

Výrobky:
Hydratační krém pro všechny typy pleti Hydra Zen Neurocalm SPF 15, Lancome, 50 ml, 1 299,-

Mrazivý tip KAFE.cz

Noste rukavice

Je to jednoduché, ale funguje to…vyberte si ale takové, které nebudou dráždit pokožku. Lehce tak udržíte ruce v teple a suchu. Ruce také často mažte a dvakrát týdně jim dopřejte regenerační kúru.

Výrobky:
Regenerační krém na ruce a maska v jednom, Juvena, 75 ml, 1 161,-
Intenzivní výživný krém na ruce pro suchou pokožku, Ahava, 125 ml, 494,-

Domácí obličejová maska

Abyste relaxovala mysl a pořádně ulevila pleti, nemusíte chodit do salónu a utrácet těžce vydělané peníze. Nyní si doma můžete takový salón vytvořit 2x týdně. Vyčistěte pokožku. Použijte jemný čisticí peeling vhodný právě pro váš typ pleti. Vezměte si měkký načechraný ručník a namočte jej do teplé vody (vhodná není ani horká, ani studená voda). Přidejte 2 – 3 kapky např. levandulového oleje, který uklidní a osvěží pokožku. Přitiskněte ručník na obličej a 3 – 4 minuty pomalu inhalujte a nechte olejové aroma dělat svou práci. Takto lehce stimulujete krevní oběh. Pro silnější účinek můžete zopakovat postup ještě jednou. Poté aplikujte na obličej hydratační a zklidňující masku nebo také masku regenerační, a to na dobu 10 – 15 minut. Ujistěte se, že místnost, kde máte svůj mini obličejový rituál, je příjemně teplá. Masku jemně odstraňte a použijte denní krém, který vmasírujte do pokožky. A to přímými pohyby ze středu obličeje směrem ven a poté nahoru. Rituál ukončete mírným klepáním prsty po celém obličeji.