1. Plánujte dopředu

Nejen to, co nakoupíte, ale i to, co uvaříte. Rozmyslete si, co budete vařit od pondělí do neděle. Stačí několik jídel. Důležité je naplánovat i to, jak zužitkujete případné zbytky. Ideální je třeba kuře. První den si uděláte řízky z prsou s bramborovou kaší, další den mohou být stehna, třeba na paprice s rýží, a ze zbytku kuřete uděláte skvělý vývar se zeleninou a nudlemi a třeba ještě rizoto s kousky masa, které z vařených zbytků masa oberete.

2. Nevařte každý den

Ušetřit se dá i tím, že nebudete denně vyvařovat teplá jídla. Uvařte oblíbené jídlo ve větším množství, aby zbylo i na další dva nebo tři dny. Ušetříte hlavně za energie spotřebované při vaření, jako jsou elektřina, plyn nebo voda. Když bude rodina protestovat, rozdělte ho na porce a dejte do mrazáku. Během příštích dvou měsíců ho pak kdykoli můžete rychle využít.

3. Nakupujte s rozmyslem

Zkoušet nové speciality, třeba z exotických zemí, je fajn, ale když chcete ušetřit, je to celkem nákladný koníček. Proč byste měli kupovat lahev drahého olivového oleje, když do receptu, který se vám líbí, jsou potřeba jen dvě lžíce a zbytek vám pak bude ležet půl roku ve spíži? Chcete-li ušetřit, složitá a finančně nákladná jídla prostě vynechte nebo je dělejte jen při výjimečných příležitostech.

4. Na nákupy mějte seznam

Než vyrazíte nakupovat, udělejte si doma seznam toho, co opravdu potřebujete nakoupit. V obchodě se seznamu skutečně držte a nebloumejte mezi regály. Spousta lidí takto nakoupí věci, které jim padnou do oka, ale vlastně je vůbec nepotřebují. A stojí je to hodně peněz.

5. Využijte slevy

Nakupujte ve větších supermarketech, které bývají levnější než menší obchody. Mějte přitom na paměti, že nejdražší zboží zpravidla prodejci umístňují do regálů, které jsou přímo v úrovni očí. Vyplatí se podívat se do nejnižších nebo naopak nejvyšších regálů. Také sledujte, jaké mají nebo chystají slevy. V současnosti se prodejci přímo předhánějí v různých slevových akcích a mnohdy tak můžete koupit třeba drahou kávu o polovinu levněji než obvykle. Jen si dejte pozor, abyste v zápalu nakupování potravin, které jsou právě v akci, nenakoupili zbytečné věci, které vůbec nepotřebujete. Zbytečné je kupovat i balené vody. Voda z kohoutku bývá čistší a zdravější než balená a pokud máte raději sladké limonády, přidejte si do ní sirup.
Také pro maso, které bývá nejdražší položkou, se vyplatí zajít spíše do řeznictví nebo ještě lépe do podnikové prodejny nějakého velkoobchodu. Když natrefíte na opravdu dobré maso za dobrou cenu, nakupte ho víc, naporcujte na menší kusy a uložte do mrazáku.

6. Chlaďte úsporně

Ušetřit se dá i správným uskladněním potravin v lednici. Důležité je správné nastavení teploty v lednici – ideálně kolem 6 °C. Při vyšší teplotě se potraviny rychleji kazí, při nižší zbytečně spotřebujete více energie. Dávejte pozor, aby v lednici nebyla námraza, která způsobuje velké energetické ztráty. Respektujte také pokyny výrobce k uložení potravin – ve spodní části lednice bývá nejnižší teplota, v horní části nejvyšší.

7. Vařte bez zbytečných ztrát

Při vaření používejte hrnce, které odpovídají velikosti varné plochy (když je hrnec menší než varná plocha například o 3 cm, ztráta energie je až 30 %). Máte-li elektrický nebo indukční sporák či varnou desku, používejte hrnce s rovným dnem. Při vaření nezapomeňte používat pokličku, jinak se spotřeba energie zvyšuje až čtyřnásobně. Neplýtvejte také zbytečně vodou při vaření – čím méně vody, tím rychleji se ohřeje. Vodu (například na vaření brambor nebo ohřátí párků) můžete předem ohřát v rychlovarné konvici. Ušetřit můžete i tím, že při pečení v troubě vypnete troubu 5 – 10 minut před koncem pečení.

Mohlo by vás také zajímat: Konečně návod, jak správně uložit nákup do ledničky (infografika)